26 квітня 2023 11:04

Антикорупційна асоціація Франції хоче залучити до справи про розслідування обставин присудження Катару ЧС-2022 інші приклади схем між Саркозі та катарськими компаніями

Французька антикорупційна асоціація Anticor подала позов проти колишнього президента країни Ніколя Саркозі, ексміністра внутрішніх справ Клода Геана та керівника рекламної агенції Франсуа де ла Бросса, звинувачуючи їх у причетності до змов, пов'язаних з проведенням ЧС-2022 у Катарі, повідомляє Le Monde.


Позов ґрунтується на статті видання Mediapart, де описується, що компанія де ла Босса безплатно працювала на Саркозі під час його президентської кампанії у 2007 році, а коли у 2011 році зіткнулася з фінансовими труднощами, то отримала контракт на створення телеканалу разом з катарською компанією Q.Media, завдяки чому заробила 600 тисяч євро.


У позові Anticor також йдеться і про інші інвестиції Q.Media у компанію де ла Бросса. Асоціація ставить під сумнів, чи була ця пропозиція частиною корупційної схеми, яка була зроблена виключно для того, щоб віддячити де ла Броссу за його послуги у 2007 році, або ж вона була лише частиною більш масштабних корупційних схем між Саркозі та урядом Катару.


Також Anticor звернувся з проханням включити ці факти до розслідування обставин, пов'язаних з присудженням Катару права проведення ЧС-2022.