13 квітня 2023 08:23

Сьогодні виповнюється рік, відтоді як ЗСУ провели унікальну операцію та потопили крейсер "Москва"

Фото - ua.depositphotos.com


Нині виповнюється рік, відтоді як Збройні Сили України провели унікальну операцію і завдали ударів по флагману російського чорноморського флоту – ракетному крейсеру «москва», який згодом затонув під час буксування до окупованого Севастополя.


Крейсер «москва» був побудований у 1976 році на суднобудівному заводі у Миколаєві. Цей корабель завдовжки трохи більше за 186 метрів і завширшки майже 21 метр налічував пів тисячі осіб екіпажу. Основною його метою було ураження суден противника і підтримки десанту, він ніс на борту артилерійське і зенітне озброєння, а також пускові установки для крилатих ракет.

Крейсер брав участь у російсько-грузинській війні, російських військових діях на території Сирії, а потім і в російському широкомасштабному вторгненні. І саме по цьому крейсеру українські захисники вдарили спершу вербально, відправивши за тепер усьому світу відомою адресою, а потім і протикорабельними ракетами українського виробництва.
«москва» була знищена двома ракетами, запущеними з берегового ракетного комплексу «Нептун», розробленого підприємствами ДК «Укроборонпром» (Україна).

Вже не вперше під час війни на допомогу Збройним Силам України прийшла природа – почався несподіваний шторм, що ускладнив рятувальну операцію окупантів. За інформацією РНБО, з екіпажу «москви» загалом було врятовано лише 58 осіб. Для російської влади інші члени екіпажу вважаються «зниклими безвісти», а повідомленню про нібито пожежу на кораблі російське телебачення присвятило у випуску новин лише 28 секунд.

Історичну та стратегічну значущість знищення флагмана «москва», найбільшого бойового корабля чорноморського флоту рф та одного з шести найбільших кораблів вмф росії, складно переоцінити. Адже це подія, що змінила хід усієї війни.
Вперше від часу Другої світової війни росія втратила флагман, а її репутація «другої армії світу» вкотре зазнала нищівного удару від ЗСУ.

Український «Нептун» відвернув загрозу гегемонії окупантів в акваторії Чорного моря, наблизив звільнення острова Зміїний і унеможливив висадження морського десанту на наше узбережжя. Україна зберегла відкритими судноплавні шляхи довкола Одеси і невдовзі це дозволило відновити експорт української пшениці, зміцнюючи нашу економіку. Вітчизняна зброя та унікальність навичок українських військовослужбовців уславилися в усьому світі.

Доля флагмана «москва» – це орієнтир для росії, москви і кремля, що так само неухильно йдуть на дно, а після невідворотного покарання за скоєні воєнні злочини згинуть у зневазі.