8 квітня 2023 16:02

Мірча ЛУЧЕСКУ: "Три матчі дискваліфікації для Буяльського - забагато. Це наш найкращий гравець, вони знали кого вилучати"

Головний тренер «Динамо» Мірча Лучсеку прокоментував перемогу над «Минаєм».


– Містере, чому в заявці не було Караваєва та Кабаєва?


– Караваєв травмований, вибув на 3 тижні, поки це всі подробиці. Кабаєв те ж саме. Поки не знаємо на скільки травма затягнеться, але він відновлюється.


– Чи задоволені ви грою центральних захисників? Хто відповідає за персональну тактичну підготовку центр беків? Чи отримає Діалло шанс на лівому фланзі після Кубка Африки?


– Про захисників навіть немає чого говорити, вони дуже добре грають. Сьогодні в нас була лише одна помилка в Максима Дячука, коли він віддав пас на 60 метрів, але він зрозумів свою помилку. Також ми сьогодні непогано грали на дальніх м’ячах, це стосується і Попова. Обидва захисники добре грають позиційно.


Невеличка травма у Діалло після повернення зі збірних Сенегалу. Важко розраховувати на гравця, який на місяць вибув з тренувального процесу команду. Але коли він буде готовий, то ми будемо розраховувати на нього. Ми йому повинні дати час.


– Як ми бачимо, боротьба за перше місце ускладнилася. Надія помирає останньою, чи «Динамо» буде битися до кінця?


– Перш за все хочу сказати, що ми праві, бо «Динамо» – це команда з традиціями та історією. Це символ українського футболу, який не має права бути без єврокубків. Але не будемо забувати, що ми втратили 14 гравців. Чи це через війну, чи через травми, чи через трансферну політику клубу, коли ми продавали гравців. Багато з них не хотіли повертатися через війну. Це нормально, я розумію їх по-людськи. У кожного з них родина, свої діти, вони не хотіли повертатися в країну, де війна. Це абсолютно нормально, їх розумію.


Нам потрібен час, щоб перебудувати свою команду. Ми даємо шанс нашій молоді, яка підходить до того оптимального рівня першої команди, який я хотів би бачити. Крок за кроком ми йдемо до свої мети. Більше того, ми бачимо, як у цих матчах нас судять рефері. Я не бачив жодної української команди, до якої арбітри ставилися б так упереджено.


Ми пам’ятаємо гру з «Інгульцем», коли пропустили через дві критичну помилки Катерини Монзуль. Ми пам’ятаємо гру з «Дніпром-1», грали дві великі українські команди. Була велика інтенсивність гри, великі емоції. Через те у будь-якого гравця будуть підвищені емоції з цього поєдинку, це зрозуміло. Але нормальний арбітр промовчить у цій ситуації, навіть якщо футболіст щось скаже на його адресу.


Через це я вважаю, що три матчі дискваліфікації для Буяльського – забагато, цього не мало статися. Це наш найкращий гравець. Вони знали, кого вилучати. Але я повністю з вами згоден, що «Динамо» не має бути на тому місці, на якому зараз знаходиться і не має бути на тому рівні, який показує на футбольному полі зараз.

Ми дуже розраховуємо на найшвидші повернення Буяльського і Караваєва, як двох наддосвідчених наших гравців. Вони можуть принести велику користь команді. У нас ще є 10 поєдинків, ми не вибуваємо з гри. Надія є.


– Сьогодні був дебютний гол Царенка, що ви сказали йому після гри? Чи можемо Ванат стати в майбутньому основним не лише в «Динамо», але й у збірній України?


– Для того, щоб ці молоді футболісти вийшли на рівень першої команди, в них повинен бути досвід. Для досвіду потрібен час, помилятися, грати у футбол. Вони ще набираються цього досвіду. Я думаю, що до 23-24 років ці гравці вже сформуються і ми побачимо новий рівень та нове покоління «Динамо».


Я так само робив у багатьох командах, які тренував. Було в «Брешії», коли відкрили Пірло. Так було в «Шахтарі», коли відкривали молодих футболістів і продавали. Так не було тільки в турецьких командах, коли вже мав бути результат і там були можливості запрошувати досвідчених гравців. Зараз ми створюємо молоду команду. Нам на це потрібен час, щоб ми заграли на тому рівні, на якому має бути київське «Динамо».