21 березня 2023 09:36

"Я не бачу за рахунок чого "Динамо" може додати": Хацкевич – про фаворита Прем'єр-ліги та призначення Ротаня у збірнiй

Колишній тренер Динамо Олександр Хацкевич ексклюзивно для «Українського футболу» поділився думками про чемпіонат України та національну збірну перед матчем з Англією в відборі на Євро-2024.


Шахтар набрав ходу в УПЛ, у той час як Динамо з Дніпром-1 стабільно втрачають очки. Руслана Ротаня призначили в.о. головного тренера збірної України, поки у Сергія Реброва не закінчиться контракт з Аль-Айном.


Про це редактор «УФ» Андрій Піскун поговорив з Олександром Хацкевичем.


– Олександре Миколайовичу, хто, на вашу думку, фаворит у боротьбі за чемпіонство УПЛ?


– Зараз Шахтар виглядає краще, ніж інші команди, хоча великого відриву за очками ні в кого немає. Тим більше зараз, після вильоту з єврокубків, Шахтар мав тижневий цикл, переживе міжнародну паузу, з'явиться можливість відновлюватися. Шахтар уже важко буде зупинити.


За грою донецька команда виглядає цікавіше Дніпра-1 та Динамо. Непоганий футбол показує Зоря, але стабільності не вистачає. Олександрія з 12 очок набрала лише чотири, і, напевно, вже вирішуватиме інші завдання.


– На яке місце може розраховувати Динамо?


– Я не бачу за рахунок чого Динамо може додати. Після відходу Циганкова Динамо втратило 40 відсотків потенціалу в атаці. У нульовій грі з Дніпром-1 результат визначив досвід, майстерність та виконання Буяльського. Зараз Віталій пропускав матч із Зорею через дискваліфікацію, а Динамо і так моменти даються дуже важко. У них немає нападника, травмований Шапаренко. Тому поразка стала наслідком саме цих проблем. Динамо залишається сподіватися лише на характер та командний дух.


– Але все ж таки, Динамо боротиметься за срібло-бронзу чи зможе замахнутися на чемпіонство?


– У Дніпра-1 більший потенціал в атаці завдяки Пихальонку та Довбику, але, як показала гра з Динамо, вони зараз не в оптимальних кондиціях. Плюс у Дніпра-1 прийшло багато легіонерів, яким потрібен час на адаптацію. Так, дніпряни взяли досвідчених хлопців із Металіста, але не можна сказати, що вони стануть лідерами – це скоріше для довжини лавки.


Дніпро-1 випереджає Динамо на шість, а потенційно ‒ на 9 очок, але їм ще потрібно виграти перенесений матч. А, судячи з останніх ігор команди в єврокубках та чемпіонаті, вони теж не відрізняються результативністю. Тому все не так сумно для Динамо, але киянам треба стрибнути вище голови.

Поки що багато розмов про молодь Динамо, але на даний момент ця молодь не здатна вирішувати завдання у боротьбі за чемпіонство.


– Давайте трохи про збірну. Що скажете про Руслана Ротаня, який зараз очолює три команди: Олександрію, збірну України та молодіжку?

– Так не має бути! Я бажаю Руслану Петровичу лише удачі, але ті люди, які ухвалювали це рішення [про призначення Ротаня в.о. головного тренера збірної], мають бути адекватними. Кажуть, що скоро прийде Сергій Ребров, і він все визначає в команді, але я думаю, що Ротаню треба готувати молодіжну збірну до чемпіонату Європи. Там є завдання – потрапити через Євро до Олімпіади, що може бути вперше для України. Ще він Олександрію тренує.


Це, напевно, вперше в історії, коли один тренер очолює три команди. Україна, звісно, сильна нація, що показує ЗСУ на полі бою, але в цій ситуації [з призначенням Ротаня] треба бути чесними перед собою та приймати адекватні рішення. Є ж Виконком, керівник УАФ. Хтось же все одно повинен буде за це відповідати наприкінці відбірного циклу.

З Ребровим остаточно нічого незрозуміло. Якби УАФ сказала, що 1 червня Ребров офіційно стане головним тренером збірної України, то не було б питань. У Реброва залишилося менше півроку до закінчення контракту з Аль-Айном, і вже має бути підписано попередню угоду з УАФ. А якщо Ротань обіграє Англію? Тоді, можливо, нехай Руслан Петрович далі веде збірну? Дуже багато питань. Ми вже знаємо, що збірну має очолити Ребров, а от коли це вже питання.


– Ротаня багато хто критикує за виклик Євгена Коноплянки. Яка ваша думка з цього приводу?


– Я за грою Коноплянки не стежу вже давно, але мене цей вибір [Ротаня] дуже здивував. Не знаю, чи був цей виклик узгоджений з Ребровим, УАФ чи це особистий вибір Ротаня, але якщо брати статистику Коноплянки, то я не розумію, за які заслуги він сьогодні викликається до збірної. Деякі футболісти із цієї збірної України навіть не знайомі з Коноплянкою.


– Ракицький досить непогано себе проявив у першому матчі з Фейєноордом (1:1). Як вважаєте, він здатний посилити збірну України?

– Досвід у Ракицького божевільний, але треба працювати на перспективу. Думаю, у цьому відбірному циклі гратимуть молоді хлопці. Я вважаю, що Ярік уже все віддав збірній, і йому потрібно сконцентруватися на клубній кар'єрі. Він уже все всім довів.