20 березня 2023 21:51

В Україні дозволили надавати офіцерські звання військовим без профільної освіти: деталі

Фото - ua.depositphotos.com


Верховна Рада України дозволила надавати офіцерські звання військовим, які мають бойовий досвід, але не мають військової вищої освіти.

У пояснювальній записці до законопроєкту “Про внесення змін до статті 20 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” йдеться, що Україна потребує якісних кадрів офіцерського складу, якими могли б стати особи сержантського і старшинського складу, що проходять військову службу та мають бойовий досвід.

Однак стаття 20 Закону України визначає, що умовою для присвоєння первинного військового звання офіцерського складу і прийняття на військову службу за контрактом є успішне проходження навчання у вищих військових навчальних закладах.

Отже, Рада дозволила на період воєнного стану приймати на військову службу за контрактом та надавати первинне офіцерське звання бійцям без військової вищої освіти, але з бойовим досвідом. Для цього військовий мав проходити військову службу в зоні бойових дій не менш ніж 6 місяців.
Доходи захисників України не оподатковуватимуть військовим збором на період їхньої участі у боях


Також дозволяється приймати на військову службу за контрактом як офіцерів військових від 20 до 40 років.


Раніше у Міністерстві оборони України оборони роз’яснили, як зміняться зарплати та премії військовослужбовців після набуття чинності нового порядку виплат. Новий порядок діє з 1 лютого: додаткову грошову винагороду військовим по 30 000 грн та по 100 000 грн виплачуватимуть по-новому. Виплати залежатимуть від того, чи перебуває військовий у тилу чи безпосередньо у зоні проведення бойових дій.


Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України вніс зміни до процедури формування списку територій бойових дій, згідно з якою до списку зможуть включати не лише громади, де йдуть бої, але й ті, що з ними межують або громади, прикордонні з РФ чи сусідні з окупованими територіями.