17 березня 2023 00:53

Зінченко вилетів з Ліги Європи. "Арсенал" програв "Спортінгу" в серії пенальті

Зінченко тиждень тому відіграв проти Спортінга (нічия 2:2) з емоціями та помилками. Щоправда, були й плюси. Олександр спровокував скандал, внаслідок якого капітан суперників заробив жовту та дискваліфікацію на матч-відповідь. У Лісабоні португальці активно тиснули на фланг Зінченка, змушуючи того оборонятися, але Мікель Артета не злякався знову випустити Сашка в старті.


На м'ячі українець мав звичний набір функцій: змінював позиції зміщеннями в центр, підключався до атак через півфланг, забезпечував надійний контроль. Зінченко віддав кілька непоганих передач у штрафний майданчик – одна з них вивела на удар Мартінеллі. Але претензії у Артети, схоже, залишалися. Тренер скористався паузою та прочитав Олександру довгу лекцію.


Пауза та була спричинена голом Арсенала. Жоржінью вирізав класний пас з глибини на хід Мартінеллі – удар бразильця парирував голкіпер, а Джака першим встиг на добивання. Зінченко також мав шанс гостро пробити, однак українця заблокував суддя під час хитрого розіграшу кутового.


В обороні знову було складно. Спортінг не робив настільки явний акцент на його зону, як в першому матчі, але все ж спробував організувати кілька атак. Пресинг Арсенала не завжди був досконалим, тому за спиною Олександра виникали вільні зони. Українець зірвав дві ворожі атаки, зігравши на перехопленнях.


Найнебезпечнішою була дуель з Едвардсом. Англієць випередив Зінченка та виривався сам на сам з воротарем, однак погано обробив м'яч, внаслідок чого Сашко встиг заблокувати удар. Відпрацював до кінця та врятував команду.


Спортінг зрівняв рахунок ультрадальнім ударом. Гонсалвеш наважився пробити з центрального кола та закинув м'яч за комірець Рамсдейлу. Заявка на найкращий гол Ліги Європи. Португальці значно краще провели другий тайм і були близькими до ще одного гола. Ешгаю випередив Зінченка та вирізав ідеальний пас на Едвардса – форвард пробив в обличчя Рамсдейлу.


Артета з перших хвилин застосував ротацію, залишивши Саку, Партея та Троссара в запасі. Однак ігрові проблеми змусили кидати лідерів у бій. Після замін Арсенал прокинувся та організував низку перспективних атак. Гра перейшла в овертайми – там Арсенал з Едегором виглядав вже на порядок потужнішим. Найкращі моменти "каноніри" створили після стандартів – Адан потягнув складні удари Вієйри та Габріела.


Зінченко намагався загострювати, але його передачам бракувало точності. Олександр сьогодні відпрацював старанно, виграв 57% єдиноборств і заслужив непогані оцінки від статистичних порталів. SofaScore – 7, WhoScored – 7, FotMob – 7.7.


Овертайми завершилися без голів – за 210 хвилин команди не зуміли виявити сильнішого. 3:3 за підсумком двох матчів. Тому долю протистояння вирішили пенальті. У серії 11-метрових єдиної помилки припустився Мартінеллі. Арсенал вилетів з Ліги Європи.


Ліга Європи, 1/8 фіналу, матч-відповідь. Лондон, "Емірейтс"


"Арсенал" – "Спортинг" 1:1, пен. 3:5 (перший матч – 2:2)


Голи: Джака 19 – Гонсалвеш 62


Серія пенальті: Сен-Жюст 0:1, Едегор 1:1, Ешгайю 1:2, Сака 2:2, Інасіо 2:3, Троссард 3:3, Гомеш 3:4, Мартінеллі 3:4 (воротар), Сантуш 3:5


"Арсенал": Ремсдейл – Зінченко, Габріел, Саліба (Холдінґ 21), Томіясу (Вайт 9) – Джака, Жоржиньо (Парті 65), Вієйра (Едегор 101) – Мартінеллі, Жезус (Троссард 46), Нелсон (Сака 65)


"Спортинг": Адан – Сен-Жюст, Діоманде, Інасіо – Ешгайю, Гонсалвеш (Ессугу 93), Угарте, Рейс (Сантуш 93) – Едвардс (Танлонго 119), Трінкан (Гомеш 105) – Паулінью (Черміті 90)


Попередження: Вієйра 24, Джака 45+2, Холдінґ 71 – Угарте 53, Угарте 118, Ессугу 118


Вилучення: Угарте 118