16 березня 2023 21:41
3

"Фейєнорд" знищив "Шахтар" з рахунком 7:1

Якщо дуже захотіти, у сьогоднішньому матчі можна було розгледіти протистояння української та нідерландської першостей. Напевно багато хто, хто читає цей огляд, в курсі, що на минулих вихідних "Шахтар" сповна скористався осічкою "Дніпра-1", очоливши таблицю УПЛ. Яскраві 3:0 у виїзній грі проти "Кривбасу", про яку, у світлі небажання суперника переносити матч, говорилося навіть більше, ніж належить, давали надію на матч проти "Феєнорда". Проти лідера чемпіонату Голландії. Ще й граючого вдома. Не треба бути генієм чи позаземним розумом, щоб зрозуміти, що "гірники" не були фаворитом сьогоднішньої дуелі. Благо команді Ігоря Йовічевіча до цього не звикати.


Гравці нідерландської команди багато говорили перед матчем, натякаючи, що результат тижневої давнини (1:1) – несправедливий. Вони, на їхню ж думку, заслуговували значно більшого. Повторювала за ними тамтешня преса, яка чекала впевненої перемоги "гордості півдня". Футбол рідко терпить зарозумілість, а тому часто у спорті номер подібні "перемоги до стартового свистка" караються. Ось тільки чи здатний був на це нинішній "Шахтар" та їхній головний тренер Ігор Йовічевіч? Команда, будемо чесні, і так стрибнула вище голови, а тому розраховувати на черговий подвиг сьогодні було непросто. Тим більше, що хорватський коуч відмовився від будь-якої ротації, продовжуючи використовувати суто основу у щільному березневому графіку.


Початок матчу явно залишився за футболістами "Феєнорда". Гравці господарів з перших секунд почали високо пресингувати, натякаючи що гостям вони не дуже раді. "Шахтар" намагався грати в короткий пас, проте особливого просування не було, та й втрат у небезпечних зонах вистачало. Після двох із них і прийшли перші два голи роттердамців. Спочатку Дмитро Криськів у районі центру поля хотів протягнути сферу на дриблінгу, проте втратив м'яч, після чого гравці "Феє" буквально двома передачами дійшли до чужого штрафного майданчика. Далі Джаханбахш віддав на Хіменеса, а той потужно пробив у ближній - 1:0. Через 15 хвилин історія багато в чому повторилася. Криськів вдруге своєю втратою розпочав атаку суперника, Шиманський скинув на ближнього Кокчу, а капітан господарів наважився на удар здалеку – без шансів для Трубіна.


Після цього "Шахтар" прокинувся, вирішивши пограти трохи агресивніше попереду. І відразу непогано почало виходити. Відразу згадується небезпечний удар Судакова в поперечину (Георгій, до речі, світла пляма в команді, гідний перший тайм), а також кілька перспективних прострілів від Коноплі, нейтралізовані обороною команди Слота. Незабаром спритність "Шахтаря" вщухла, а "Феєнорд" знову додав. І забив. Простріл із лівого крила відчайдушно намагався заблокувати Конопля, внаслідок чого зіграв руками у своєму ж штрафному. Кокчу без проблем реалізував пенальті, оформивши дубль. 3:0 до перерви, які сумно натякали на кінець шляху українського самурая в нинішньому єврокубковому сезоні.


На жаль, події першого тайму на тлі другого можуть здатися раєм. І якщо судити за рахунком, і якщо судити з якості гри. Йовічевіч відразу після перерви прибрав з поля Криськіва, випустивши Джурасека, проте хорват хорвата не врятував. Щобільше, він його підвів. Саме Невен невдовзі після появи втратив м'яч на власній половині, після чого гравці господарів спорудили четвертий – забив Ідріссі. Далі "Шахтар" загалом зник, заміни Йовічевіча не сильно рятували, а "Феєнорд" пішов на запах крові. Ідріссі незабаром зробив дубль, Джаханбахш до гольової оформив взяття воріт, а потім ще й забив Даніло, який вийшов на заміну. Сім голів до 67-ї хвилини, внаслідок чого слова Йовічевіча перед грою про те, що команда боротиметься, звучали як глузування. Битися не було кому, всі сховалися і чекали поскоріше на фінальний свисток.


Є стійке відчуття, що від історичного "подвигу" (0:7 проти "Баварії" холодною зимою 2015-го) "Шахтар" врятував лише сам "Феєнорд". На вихідних на команду Слота чекає дико принциповий матч проти "Аякса" (головне дербі країни), а тому коуч швиденько почав знімати лідерів. Гра зупинилася, час сповільнився, а "гірники" під шумок ще й встигли забити гол престижу. Матвієнко вирізав довгу передачу і свіженький Келсі розмочив кількість забитих голів з боку гостей. Щоправда, від цього не дуже легко. 7:1 на користь гравців "Феєнорда", зарозумілі заяви яких підтвердилися яскравою грою на полі. А "Шахтар", змучений тривалою подорожжю до Кривого Рогу (принаймні, на це можуть послатися, як на одну з причин), зазнає принизливої поразки та завершує свій єврокубковий шлях. Завершує не дуже гарно.


ЛЕ, 1/8 фіналу. Гра у відповідь


Перший матч – 1:1


16 березня, Роттердам, стадіон "Де Кейп"


Феєнорд - Шахтар 7:1


Голи: Сантьяго Хіменес 9, Оркун Кекчю 24, Оркун Кекчю 38 (пен.), Уссама Ідрісі 49, Уссама Ідрісі 60, Аліреза Джаханбахш 64, Данило Перейра да Сілва 67 - Кевін Келсі 87


Фейєнорд: Тімон Велленройтер, Оркун Кекчю (Мохамед Таабуні 67), Аліреза Джаханбахш, Маркос Лопес (Якоб Расмуссен 57), Себастьян Шиманьський (Есекіель Бульяуде 57), Гернот Траунер, Лютсхарел Гертрейда, Матс Віффер, Уссама Ідріссі (Ігор Пайшан 62), Сантьяго Хіменес (Даніло Перейра да Сілва 57), Давід Ганцко


Шахтар: Анатолій Трубін, Лассіна Траоре (Данило Сікан 54), Валерій Бондар, Тарас Степаненко (Єгор Назарина 54), Олександр Зубков, Богдан Михайліченко, Дмитро Криськів (Невен Джурасек 46), Артем Бондаренко (Кевін Келсі 54), Микола Матвієнко, Георгій Судаков, Юхим Конопля


Попередження: Артем Бондаренко 20, Георгій Судаков 81

А рыжий клоун и Бондаренко после матча подходили к фанатской трибуне Фейеноорда и показывали им жесты? Как в Ренне делали
Якщо згадати прогнози після жеребкування групи ЛЧ, то можна тільки сказати: молодці)
всрався радной шахтер