15 березня 2023 10:35

Микола НЕСЕНЮК: "Український арбітр виходить на поле та дивиться довкола так, ніби його зараз почнуть бити"

Глава департаменту «Динамо» по роботі зі ЗМІ Микола Несенюк прокоментував роботу арбітрів на матчах УПЛ.


«У школі, де я навчався ще за часів СРСР, нам казали, що радіо винайшов російський науковець Попов. Згодом я дізнався, що за межами СССР творцем радіо вважають італійського науковця Марконі. Пізніше, коли я вже був дорослим, один дотепник пояснив, що жодної суперечності тут немає – Попов винайшов наше тодішнє радіо, де передавали суцільну комуністичну брехню, а Марконі – нормальне закордонне радіо, яке ми всі тоді з задоволенням слухали.

Про це я згадав, коли черговий український футбольний арбітр, цього разу це був такий собі Кривушкін, знову «начудив» з переляку у грі за участю київського «Динамо». Це не допомогло – динамівці виграли. Як я і передбачав тиждень тому, нарікань на арбітрів від киян не було. На відміну від попередньої гри, яку вони програли.

І це правильно – слід перемагати не зважаючи на помилки арбітрів. Бо ці помилки, на моє глибоке переконання, є невід’ємною частиною гри у футбол, і без них футбол буде прісним і нецікавим. Є лише один нюанс – помилки закордонних арбітрів у їхніх закордонних чемпіонатах, є частиною їхнього (!!!!!) футболу, а помилки українських арбітрів є частиною футболу нашого, який все більше і більше виглядає у порівнянні із їхнім дещо іншим видом спорту.

Якщо у тих же Іспанії чи Франції футбольний арбітр є разом із футболістами співавтором цікавого та захоплюючого видовища, квитки на яке далеко не всім іспанцям та французам по кишені, то у нас футбольний арбітр бере участь не у видовищі для глядачів, а у боротьбі за результат за будь-яку ціну! Про те, що подумають люди, наші арбітри разом із футболістами думають в останню чергу, якщо думають взагалі. Саме тому на наших футбольних полях ми бачимо не футбол, а різновид боротьби без правил, який прямо суперечить писаним і неписаним правилам футболу.


Бо коли треба – наш футболіст буде лягати на траву після кожного зіткнення і лежати максимально довго, а суперники у цей час будуть нервувати та метушитись. Це коли результат влаштовує. Коли не влаштовує, все відбувається навпаки – лежать гравці протилежної команди, а їхні суперники нервують і метушаться. У віртуозному вмінні красиво падати за власною ініціативою або завдавати суперникам нишком підлих ударів наші футболісти дадуть фору усім бразильцям з аргентинцями, які традиційно робили це найкраще. Бо це все входить у неписані правила нашого футболу!


Те ж саме з арбітрами – коли український футбольний рефері виходить на поле, він дивиться довкола так, ніби його зараз почнуть бити. І цей переляк не залишає його до останніх секунд. Ця переляканість супроводжує наших арбітрів вже багато десятків років. Якби ж то хтось «зсередини» розповів всю правду про причини згаданого переляку, це було б цікавіше за будь-який детектив. Хоча ні, це у них за кордоном періодично з’являються сенсаційні розслідування футбольних махінацій. Бо там у них справжній футбол, який винайшли англійці 1863 року. Хто винайшов наш футбол, який по вуха загруз у брехні, – невідомо! Досі ніхто не признався. І не признається. Бо налякані», – написав Несенюк.