13 березня 2023 15:08

"Ахметов не хотів відпускати Луческу": Циганик згадав історію, як Мірча міг очолити збірну України

Журналіст Ігор Циганик згадав, як Рінат Ахметов не хотів відпускати Мірчу Луческу тренувати збірну України у 2008-му році після того, як пост головного тренера синьо-жовтих залишив Олег Блохін.

Національна збірна України після виходу до 1/4 фіналу ЧС-2006 не змогла під керівництвом Олега Блохіна кваліфікуватися на чемпіонат Європи 2008 року. Після цього провалу головний тренер покинув команду. Тоді одним із кандидатів на заміщення вакантної посади називали Мірчу Луческу, який очолював Шахтар.


Як згадує журналіст Ігор Циганик, ініціатором цієї ідеї був тодішній президент ФФУ Григорій Суркіс.

«Після відходу Блохіна Григорій Суркіс вийшов і заявив, що головним тренером збірної України має бути Луческу».


Проте ця ідея більше мала на меті дестабілізувати ситуацію всередині Шахтаря, споконвічного суперника Динамо, господарем якого є Ігор Суркіс, рідний брат Григорія Суркіса.


«Ахметов не хотів відпускати тренера, і мав рацію. З іншого боку, виходило, що Шахтар не підтримує інтереси національної збірної. Тож Суркіс намагався хитнути ситуацію в стані «гірників», він добре грав у такі ігри», – розповів Циганик в ефірі програми ВЗБІРНА.

Нагадаємо, що в результаті на місце Блохіна прийшов Олексій Михайличенко у січні 2008 року. Шахтар за підсумками кампанії 2007/08 все ж таки став чемпіоном України, випередивши на три очки Динамо.