21 лютого 2023 16:24

"Його можна було взяти максимум за 3 мільйони". Журналіст розповів, як "Динамо" проґавило молодого Роналду

Фото - ua.depositphotos.com


Журналіст «ТаТоТаке» Михайло Співаковський розповів історію, як «Динамо» свого часу могло підписати Кріштіану Роналду.


– Історія почалася в 2022-му році. Румунський журналіст Сандро Греку, в якого була програма на телебаченні, був у відрядження в Португалії, де робив сюжет про іншого румуна, свого співвітчизника Ласло Болоні, він був тренером «Спортінга». Саме в тому матчі, на якому був Греку, як він зараз згадує, молодий гравець «Спортінга» на ім’я Кріштіану Роналду забив 2 м’ячі у ворота «Морейренше».


Касета потрапила в руки Аркадію Запорожану, який вже тоді був близький до керівництва київського «Динамо». І ось восени того року Запорожану і два скаути киян, це були Андрій Біба та Анатолій Сучков, приїхали в Лісабон дивитися на Роналду. Вони дивилися третій та другий з кінця матчі того сезону. Роналду було 18.


Ви можете сказати: «Який Роналду, його вже всі знали…». Так, Роналду розривав на юнацькому чемпіонаті Європи 2001-го року, де грала збірна України на базі академії Павла Яковенка. Але Роналду було 17 років, це був його перший сезон у «Спортінгу». Іронія в тому, що на наступний матч, який був останнім в цьому сезону, приїжджав помічник Валерія Газзаєва по ЦСКА Володимир Сальков. ЦСКА теж дивився Роналду.


Запорожану був схильним до того, що гравця треба брати. Його можна було взяти, за його спогадами, за 2-2,5 мільйони, максимум це 3 мільйони. Але скаути «Динамо», як і скаути ЦСКА, вирішили ще почекати і подивитися на Роналду на початку наступного сезону. Куди там...


Фешенебельна, ексклюзивна сукня, яка висить в єдиному екземплярі, висить дуже погано, тобто одразу хто не зайде, вона кидається в очі. На початку серпня 2003-го «Спортінг» грав товариський матч проти «Манчестер Юнайтед» і переміг 2:0. Алекс Фергюсон і його скаути не стали чекати, вони просто впродовж 24 годин оформили трансфер Кріштіану Роналду за 19 мільйонів євро.


Ми не будемо згадувати всі перипетії зіркової кар’єри Роналду, це просто марна трата часу. Але Аркадій Запорожану та Андрій Біба відверто вважають, що це був найбільший фейл у їхніх кар’єрах скаутів.