2 лютого 2023 11:47

Богдан ШЕРШУН: "Трансфер до "Борнмута" – правильне рішення для Забарного, а перехід в "Інтер" Маямі – точно не закінчення кар’єри для Кривцова"

В останній день трансферного вікна відбулися два переходи, які трохи здивували. Ілля Забарний та Сергій Кривцов перейшли в англійський Борнмут та американський Інтер (Майамі), відповідно. Екс-захисник національної збірної України Богдан Шершун оцінив трансфери та перспективи українських гравців у закордонних чемпіонатах.


– Богдане, трансфер Іллі Забарного в АПЛ багатьох у футбольному світі здивував. А тебе?

– Для Іллі це правильне рішення, перейти у найкращу лігу у світі, – каже Богдан Шершун. Не забуваймо, що в нашій країні йде війна. Щоб йому прогресувати, необхідно грати серед найсильніших футболістів. Навесні та влітку 2022 року в Україні футболу не було. А восени ми побачили, що лідери Динамо Циганков та Забарний не показували свій найкращий футбол. Плюс, київське Динамо отримало дуже добрі гроші від продажу Іллі, пишуть, що близько 25-27 мільйонів євро. Можливо, це рекорд для Динамо, якщо говорити про фінанси.

– А рівень клубу Борнмут не бентежить? Передостаннє місце в нинішньому сезоні, найбільше пропущених м’ячів, та й особливих традицій виступів в АПЛ клуб не має…

– Я думаю, що за умовами контракту, якщо Борнмут вилетить із елітного дивізіону, то його продадуть до іншого клубу. Усіх нюансів, зрозуміло, я не знаю. А щодо нинішніх проблем Борнмута, то видно, у них проблема з центральними захисниками. 42 пропущені м’ячі після 20-ти турів, це багато. Із цим і пов’язане придбання Забарного.

– Як ти вважаєш, Забарний, за стилем гри підходить для англійської Прем’єр-ліги?

– Так, Ілля потужний фізично гравець. Він добре грає головою, думаю, він зможе заграти в АПЛ. Плюс він зможе прогресувати. Цікаво тепер стежитиме за грою Борнмута.

– Наших українських футболістів багато зараз в Англії: Миколенко, Зінченко, Мудрик, Забарний, Ярмолюк. Не знаєш вже за кого і вболівати.

– Згоден, але ж це добре. Ярмолюка я добре знаю по роботі в юнацькій збірній України. Єгор Ярмолюк грає поки що за Брентфорд (U-23). Знаю, що він добре виглядає у цій команді і чимало забиває. У нашій збірній він виділяється та є лідером колективу. Думаю, що Єгор незабаром постукає і до основного складу Брентфорда. За своїм стилем він грає позиції відтягнутого форварда. Індивідуально він дуже сильний. Для Ярмолюка обіграти одного-двох суперників не проблема. І передачу він може віддати на диво.


– Богдане, перейдемо до київського Динамо. Раніше Ігор Суркіс не дуже й хотів продавати своїх лідерів, але в січні пішли Циганков та Забарний. Що змінилося для президента Динамо?

– Ситуація у країні. Незрозуміло, яким далі буде чемпіонат України. Постійно чуються загрози нових наступів з боку фашистів. Усі клуби живуть сьогоднішнім днем. Вважаю, якщо є конкретна пропозиція, то продавати футболістів треба. Нехай хлопці грають.


– Динамо стане слабшим? За Лігу чемпіонів столичні футболісти зможуть поборотися?

– Важче їм, звичайно, стане. Але у Динамо є Сирота, Попов, Дячука повернули з Олександрії. Зрозуміло, що всі вони поступаються Забарному в майстерності, але у трьох центральних захисників є всі шанси проявити себе. Забарний теж зростав поступово. Шанси у Сироти, Попова та Дячука будуть, треба прогресувати.

– Перейдемо до наступного трансферу. Сергій Кривцов перебрався до MLS. Рідко хто йде з України до США, грати у футбол. Як ти оціниш цей перехід?

– Я подивився на склад Інтера з Майамі, там пристойні гравці зібрані. Їх тренує Філ Невілл, помічники у нього також англійці. Власник клубу Девід Бекхем. З цим у Інтера все чудово. Кривцов перейшов до клубу зі США, але це ще не закінчення його кар’єри. Ібрагімович теж грав у MLS, але згодом повернувся до Європи. Кривцову 31 рік, і він може пограти ще кілька років на хорошому рівні. До 35 років може спокійно грати.


– Кривцову у Майамі сподобається?

– Так, місто точно сподобається (сміється). Я там був і багато чого дізнався. Рівень життя там дуже високий, але дуже дорого. Дітям та його дружині там дуже сподобається. Це був, ймовірно, один із найважливіших факторів при переході.

– З лідерів лише Дніпро-1 нікого не продав із найважливіших футболістів…

– Довбик та Піхальонок на місці і це дуже важливо для команди. Думаю, що за складом Дніпро-1 – зараз найсильніший клуб в українській Прем’єр-лізі. Я розмовляв з Олександром Грицаєм, і він каже, що вони боротимуться за чемпіонство. І очок у них більше, і лінія нападу укомплектована найкраще. Рубчинський, Гуцуляк, Піхальонок, Довбик. Плюс вони орендували талановитого хавбека Жоана Пеглоу. Має хороше резюме. Конкурентів у нашому чемпіонаті у них мало. А Шахтар ослаб, після продажу Мудрика.

– Чому Циганков поки не виходить на поле у складі Жирони, а Мудрика в Челсі одразу кинули в бій, хоча тренуватися вони почали приблизно в один час?


– Видно, що Мудрик займається індивідуально. І з особистим тренером, а Циганкову потрібно більше часу, щоби набрати форму. Плюс і травми йому докучають. Вважаю, що Циганкову треба брати приклад із Мудрика, як готувати себе. І все ж ми з цікавістю дивитимемося матчі Жирони. Іспанський чемпіонат, як на мене, ідеально підходить для Віктора Циганкова.