1 лютого 2023 10:58

Аліссон Беккер – найефективніший воротар в АПЛ і Європі

У рейтингу воротарів АПЛ після першого кола чемпіонату за версією Football365.com після невдалої гри проти "Манчестер Юнайтед", кіпер "Арсеналу" Аарон Рамсдейл випав із трійки лідерів, поступившись місцем на п'єдесталі Бернду Лено та Ніку Поупу, а беззаперечним лідером є кіпер "Ліверпуля" Аліссон Беккер, що запобіг щонайменше вісьмом голам!


Щоб скласти рейтинг кіперів АПЛ, оглядачі Football365.com скористалися статистикою від ресурсу FBREF, використавши метрику "PSxG мінус пропущені голи". Очікувані голи після ударів (PSxG - рost-shot expected goals) – показник, що базується на тому, наскільки ймовірним є гол або сейв кіпера після того чи іншого удару по воротах. Якщо від суми очікуваних голів (кожному удару присвоюється свій коефіцієнт, потім вони підсумовуються – тому показник цілком може бути не цілим числом) відняти кількість реально пропущених м'ячів – виходять цифри, на яких базується цей рейтинг. Статистики FBREF пояснюють, що позитивні цифри свідчать або про велику удачу чи везіння воротаря. Або про здатність рятувати свої ворота після ударів підвищеної складності. Цифри знову підкреслили важливість Алісона Беккера для "Ліверпуля". Тоді як показники кіпера "Манчестер Юнайтед" Давида Де Хеа суттєво просіли (невже іспанець знизив свої стандарти?). Також гірше від очікуваного – щонайменше, не так надійно – зіграли Уго Льоріс (- 3.1 голи у воротаря "Тоттенхема") та Едерсон (-3.7 голи у кіпера "Манчестер Сіті").


1) Аліссон Беккер ("Ліверпуль"): +8.1 – було б дуже погано для "Ліверпуля", якби Аліссон не був у такій формі! Юрген Клопп повинен сподіватися, що його кубковий кошмар у першому матчі з "Вулвергемптоном" був одиничним, інакше падіння "Ліверпуля" тільки прискориться. Якщо кіпер раптом перестане витягувати їх із трясовини.


2) Кепа Аррісабалага ("Челсі"): +6.8 – попри переможний м'яч "Манчестер Сіті" на "Стемфорд Брідж", Кепа демонструє ту форму, яка спонукала "Челсі" зробити його найдорожчим воротарем у світі. Двічі на тиждень він виходив на поле та робив свою роботу.


3) Бернд Лено ("Фулгем"): +3.3 – Бернд завжди був занадто хорошим, щоб сидіти на лавці запасних "Арсеналу". І став дуже розумним придбанням для "Фулгема", який влаштувався недалеко від зони єврокубків, коли цього мало хто не очікував. Не в останню чергу завдяки Лено, у якого завжди є робота у воротах "котеджерів".


4) Нік Поуп ("Ньюкасл"): +3.3 – Нік став одним із найвигідніших придбань літа. "Ньюкасл" віддав "Бернлі" за Поупа всього 10 мільйонів фунтів стерлінгів, а отримав найвищий відсоток сейвів і кількість "сухих" матчів.


5) Нето ("Борнмут"): +2.9 – у серпні кіпер "Барселони" не дарма перейшов до "Борнмута", привнісши додаткову надійність на лінії воріт. Принаймні, між Нетто і Марком Траверсом (- 6.9 голи, та найгірший відсоток сейвів у АПЛ – усього 51.7%) - разючий контраст.


6) Аарон Рамсдейл ("Арсенал"): +2.2 – кіпер "канонірів" робить чималий внесок у боротьбу за чемпіонський титул – у дербі проти "Тоттенхема" він провів чудовий матч. Однак проти "Манчестер Юнайтед" Аарон був просто жахливий, впавши з третього місця рейтингу на шосте.


7) Еміліано Мартінес ("Астон Вілла"): +1.4 – ймовірно, Еміліано вважає себе найкращим кіпером світу?


8) Давид Райя ("Брентфорд"): +1.3 – іспанський кіпер "бджіл" дуже гарний, роблячи свою роботу на високому рівні – не дивно, що його кандидатуру розглядають багатші клуби.


9) Лукаш Фабіанскі ("Вест Гем"): +1.2 – попри те, що до кінця сезону польський кіпер відзначить своє 38-річчя, він залишається таким самим надійним, як і раніше. Не дивно, що в боротьбі за місце у воротах "молотобійців", Лукаш виграв конкуренцію в Альфонса Ареоли, засунувши воротаря збірної Франції на "банку" (за винятком кубкових поєдинків).


10) Джордан Пікфорд ("Евертон"): +0.5 - один із небагатьох у складі "ірисок", кого не сильно критикують трибуни "Гудісон Парк". Кіпер збірної Англії грає анітрохи не гірше, ніж минулого сезону.


Якщо ж подивитися на показники надійності поза АПЛ – Аліссон лідирує і серед воротарів топ-5 європейських ліг. За інформацією телеграм-каналу "Конструктор, який ми заслужили", бразильський кіпер "Ліверпуля" обійшов Євана Діуффа ("Реймс"), Пауло Гассанігу ("Жирона") та Едгара Бадію ("Ельче"), а Кепа Аррісабалага замкнув топ-5 рейтингу воротарської надійності в Європі.