27 січня 2023 10:08

Ракету Х-55 з імітатором ядерної бойової частини збили під Києвом, а Х-101 росіяни почали маскувати

Рашисти знову використали під час запуску ракети Х-55 з імітатором ядерної, так званої "спеціальної" бойової частини.


Як передає Цензор.НЕТ, про це повідомляє Defense Express із посиланням на джерела.

За даними видання, таку ракету було знищено на підльоті до Києва з південно-східного напряму. Її уламки знайдені у районі Борисполя.


Водночас Defense Express зазначає, що вперше про застосування Х-55 з масогабаритним макетом ядерного заряду повідомлялося ще 17 листопада.


"Згодом цю інформацію було підтверджено Міноборони України під час брифінгу для ЗМІ 1 грудня. На ньому також повідомлено про те, що ще одну Х-55 з імітатором було знищено у Хмельницькій та Львівській областях на дальностях 40 та 80 км від кордону країн-членів НАТО. Тобто це вже, як мінімум, четвертий випадок", - йдеться в матеріалі.


"Також декілька джерел повідомляють, що рашисти почали маскувати свої ракети Х-101 - зачищати болгаркою серійні номери на корпусі ракети для того, щоб неможливо було ідентифікувати приблизну дату виготовлення. Справа в тому, що серійний номер містить інформацію щодо року, кварталу, партії та порядкового номера ракети у партії.

Це дозволяло оцінити темпи та порядок використання цих ракет. Водночас вже й так відомо, що рашисти почали застосовувати Х-101 вироблені в останніх кварталах 2022 року. Більше того, це може завадити лише швидкій ідентифікації уламків, бо всі внутрішні вузли та агрегати ракети також мають свої серійні номери, а знищити їх без повного перебирання ракети у заводських умовах доволі складно", - підсумували у виданні.