25 січня 2023 14:10
1

Директор "Шахтаря": "Найкраще, що може зробити Павелко для українського футболу - піти з нього"

Директор зі стратегічного розвитку «Шахтаря» Юрій Свиридов висловив особисту думку щодо президента УАФ Андрія Павелка.


«Я вважаю, що протягом усіх 8 років його керівництва футбол в країні не розвивається, а деградує. У футболі немає прозорості, немає стратегічного бачення, немає проєктів, немає лідерства. Футбол використовується як інструмент підкреслення статусу, власного піару й вирішування політичних справ. Ми не бачимо динаміки розвитку: скільки побудовано майданчиків за рік, скільки в нас людей грає у футбол та як показники змінились останніми роками, скільки в країні тренерів, скільки побудовано стадіонів, скільки любительських клубів, які телевізійні рейтинги? Ми не знаємо, скільки УАФ отримала коштів від УЄФА та ФІФА й куди їх витратила. На сайті УАФ немає жодного річного звіту про розвиток у відкритому доступі. Також немає стратегії розвитку. Загалом жодних цифр і статистики, які би показували, звідки і куди ми йдемо. До речі, наразі немає тренера чоловічої збірної.


Але ми знаємо насправді, що востаннє національна чоловіча збірна грала на чемпіонаті світу 16 років тому – у 2006-му, ми знаємо, що Україна останніми роками значно погіршила своє становище в клубному рейтингу УЄФА, ми знаємо, що не маємо централізованого маркетингу в клубному футболі та якісних полів для гри взимку. Ми знаємо, що жіноча збірна жодного разу не брала участі у фінальній стадії світової першості. Що наші арбітри не судять важливі матчі у Європі. Ми також знаємо, що нас не поважає ФІФА і ми не маємо жодних важелів, щоб якось змінити цей стан речей. Представники України за весь час незалежності ніколи не були в Executive Committee ФІФА або на посаді віцепрезидента. Ми нічого не даємо світовому футболу з точки зору адміністрування, та й, відверто кажучи, від нас ніхто нічого не очікує.

Безумовно, були й успіхи та зміни в останні 8 років. Успіхи – це перемога молодіжної збірної на чемпіонаті світу і вихід збірної до 1/4 фіналу чемпіонату Європи. А зміни – це зміна назви з федерації на асоціацію і зміна офіційного логотипу. Але. Немає стратегії, немає динаміки та прозорості. Є падіння рейтингу поруч з купою різного роду скандалів. Це констатація фактів без зайвих емоцій, звинувачень та образливих епітетів на адресу пана Павелка.

Якщо хтось вважає, що володіє в країні футболом, той дуже помиляється. Ми маємо піклуватися про розвиток гри для наступних поколінь, передавати любов до футболу нашим дітям. І я щиро вважаю, що пан Павелко та його команда – це люди, які не піклуються про футбол і нічого корисного передати не можуть.


Вісім років правління добре показали можливості чинного керівника УАФ. Ці можливості вкрай обмежені, тому я вважаю, що продовжувати немає сенсу. Найкраще, що наразі може зробити Павелко для українського футболу – це піти з нього, забравши всю команду й оточення. Заради кращого майбутнього», - написав Свиридов в блозі на Tribuna.com.
Упс а не ви підтримували Павелка усіма каналами футбол, а зараз прокинулися)