24 січня 2023 17:04

Іспанія може відремонтувати свої танки Leopard для України за місяць

Фото - ua.depositphotos.com

Іспанія, яка на початку літа 2022 року нібито була готова дати Україні близько 40 танків Leopard, але потім передумала, пославшись на їхній "незадовільний стан", може відремонтувати та модернізувати ці машини "за місяць". Про це пише місцева газета El Mundo із посиланням на свої джерела.


Ці десятки танків перебувають на складському зберіганні у Сарагосі близько 11 років. Видання пише, що план переобладнати їх у машини для інженерного підрозділу армії не було реалізовано через брак бюджету, але зберігають їх за правилами консервації бронетехніки.


Торік у серпні в Мадриді повторили, що їх не можна відправити до України, оскільки танки перебувають "в абсолютно плачевному стані".

Хоча міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив минулого тижня, що постачання Leopard "не обговорюється", стратегія Мадрида тепер, пише видання, полягає в тому, щоб вести переговори "стримано" та "приймати рішення, коли всі будуть одностайні".

"Іспанія завжди діятиме так, як вона робить зараз, – у координації з іншими союзними країнами", – пообіцяла глава Міноборони Іспанії Маргарита Роблес.


15 лютого відбудеться міністерська зустріч НАТО, де, як очікується, може бути ухвалено рішення про узгоджене союзниками надання Україні танків.

"Але час працює проти Зеленського. До місяця, який би знадобився Іспанії для підготовки "Леопардів", треба додати час, необхідний для навчання військових: як мінімум потрібні командир, навідник і механік-водій, а час навчання може тривати до трьох місяців. Крім танків для формування бронетанкової частини потрібні саперні машини та інші матеріали", – пишуть у статті.


Іспанія має можливість навчати українських солдатів на "Леопардах", наприклад, у Латвії, де шість іспанських танків входять до місії НАТО. Проте 23 січня Роблес сказала, що Україна це поки що не просила.