11 січня 2023 10:20

Український арбітр Кубряк: "Намагалися врятувати постраждалих в Оленівці, а працівники колонії стояли з усмішками, відпускаючи цинічні репліки"

Український арбітр та нейрохірург Дмитро Кубряк розповів про події теракту в Оленівці у кінці серпня.


«Вибух стався десь о 23:30, і лише за 30-40 хвилин нас, українських медиків, залучили для надання допомоги. Ми прибігли на місце трагедії – побачене шокувало. П'ятдесят людей загинули одразу – згоріли живцем.


Було трохи знеболювального, турнікетів, джгутів. Все, що могли зробити, це, по можливості, зупинити зовнішню кровотечу – не дати людям спливти кров'ю. І хоч якось знеболити, полегшити страждання.


Уявіть, перший «КАМАЗ» із пораненими виїхав з Оленівки лише о п'ятій ранку. Тобто майже шість годин люди просто лежали на землі. Люди, які отримали глибокі опіки, осколкові поранення, травматичні ампутації кінцівок, пошкодження внутрішніх органів…

Ми бігали між ними, намагаючись врятувати, а працівники колонії просто стояли біля паркану, ігноруючи наші благання відправити постраждалих до лікарні. Стояли з усмішками, відпускаючи цинічні репліки. Таке собі пасивне споглядання чужих мук.

Склалося враження, що адміністрація колонії вичікує: хто виживе, а хто – ні. І за цей час померло п'ятеро людей, вісімдесят забрали до Донецька, до лікарні. Ще близько тридцяти отримали легкі поранення – їх залишили в Оленівці, приблизно стільки майже не постраждали. Дуже сподіваюся ніколи більше не бачити такого кошмару», - сказав Кубряк.


Фото: УАФ