9 грудня 2022 19:50

Знову все вирішили пенальті. Хорватія несподівано переграла Бразилію та вийшла у півфінал ЧС-2022

Фото - ua.depositphotos.com


Грати у 28 років в чемпіонаті Хорватії для футболістів не дуже добра новина. Зазвичай головних талантів з місцевої ліги розбирають ще до того, як вони вийдуть з віку молодіжної збірної. Але це не історія про Домініка Ліваковича. Голкіпер дебютував за головного гранда місцевого футболу, загребське "Динамо", ще у 2016-му. Шість років потому він поїхав у Катар не в якості голкіпера якогось клубу з топ-чемпіонату Європи, а того ж "Динамо". Втім, є шанси, що після ЧС-2022 все зміниться. Якщо у серії пенальті з Японією хтось вбачав фарт, то сейви у грі з Бразилією довели клас воротаря.

Попри свій статус віце-чемпіона світу Хорватію мало хто називав навіть претендентом на півфінал ЧС у Катарі. Потроху хмари навкруги команди стали розходитись по ходу Мундіалю: виявилося, що умовна Бельгія у ще більш кризовому стані, а Лука Модріч розгадав секрет футбольного безсмертя. Втім, важко сперечатись, що проти нинішньої Бразилії майже всі будуть андердогами. Зупинити команду Тіте з його набором зірок на кожний квадратний метр поля, яка не просто відбуває номер, а чітко знає свою кінцеву мету, - дуже складно.

Розвиток подій у грі читався ще до стартового свистка. Бразилія хвилини з десятої показала, що саме вона буде сьогодні діяти першим номером, у той час як "картатим" відводяться контратаки. Втім, ані стратегія Златко Далича, ані план на гру Тіте в першому таймі не працював. І попри те, що команди не радували гострими моментами, гра загалом виглядала дуже динамічно та напружено.

Хто б міг подумати, що за такої гри перший небезпечний момент створять захисники. При чому, не після стандарту, а біля власної рамки. Бразильцям нарешті вдалося прорвати оборону правим флангом атаки та виконати простріл на кут воротарського. Навряд чи за таку гру Йовичевич напередодні співав оди Гвардіолу, але центрбек, перериваючи передачу, зрізав м’яч у власну рамку: лише диво-реакція Ліваковича дозволила врятувати ворота хорватів.

А далі моменти стали сипатися на хорватські ворота. Рішарлісон перед штрафним відклеївся від того ж Гвардіола та зробив чудову розрізну передачу на Неймара, який під кутом програв дуель голкіперові. Між цими епізодами серце вболівальників одних та інших на кілька десятків секунд завмерло, адже арбітри переглядали на ВАР гру рукою у Юрановича у власному штрафному майданчику та удар впритул у цьому ж наступі від Вінісіуса, який знову потягнув воротар - втім, цю атаку довелося анулювати, адже у її першій фазі побачили офсайд. Потім знову Неймар загрожував лівим напівфлангом і знову програв дуель Ліваковичу.

Одна команда у цьому протистоянні відверто терпіла. Інша - страждала через нереалізацію. Кожен удар бразильців міг фактично закрити сьогоднішню гру, проте цей час відкладався, наближаючи овертайм. Останні секунди більше нагадували навалу: "пентакампеони" дуже не хотіли овертайму, в той час як Модріч та компанія не приймають у плей-офф ЧС інших варіантів крім додаткового часу та серію пенальті.

Овертайм виявився ще обережнішим. "Пентакампеони" вже не насідали з такою ж завзятістю, хоч і продовжували йти вперед. У додаткові півгодини вже не було впевненості, що тиск має перейти з кількості в якість, але саме в цей час бразильці свій шанс нарешті реалізували: прорив Неймара центром захисники не зупинили, а голкіпера нападник просто обіграв.

Давайте відверто: ви могли вірити в хорватів, але передумов для камбеку не було ніякого. Втім, команда Златко Далича знову всіх переграла. Бразильці не допрацювали при швидкій атаці на свої ворота через правий фланг захисту, суперсаб Оршич зробив банальну передачу до центру штрафного, а суперсаб Петкович завдяки рикошету пробив у мертву для Аліссона зону.

А далі знову була серія пенальті. Звична для Хорватії та не дуже звична на рівні ЧС для Бразилії. Можливо, тому "картаті" завжди затягують матчі у овертайми та серії пенальті? Хто знає, що в голові у Златко Далича. Але сьогодні ми знову впевнилися: команда Златко Далича - одна з найкращих в історії футболу пенальтійних збірних.

Хорватія - Бразилія 1:1 / пен. 4:2

Голи: Бруно Петкович 117 - Неймар 105+1
Хорватія: Домінік Лівакович, Іван Перішич, Деян Ловрен, Матео Ковачич (Ловро Маєр 106), Андрей Крамарич (Бруно Петкович 72), Лука Модріч, Марсело Брозович (Міслав Оршич 114), Маріо Пашаліч (Микола Влашич 72), Борна Соса (Анте Будімір 110), Йошко Гвардіол, Йосип Юранович
Бразилія: Аліссон Бекер, Даніло, Тьяго Сілва, Маркіньос, Карлос Каземіро, Лукас Пакета (Фред 106), Рішарлісон (Педро 84), Неймар, Рафінья (Антоні 56), Едер Мілітао (Алекс Сандро 106), Вінісіус Жуніор (Родріго 64)
Попередження: Марсело Брозович 31, Бруно Петкович 117 - Даніло 25, Каземіро 68, Маркіньос 77