8 грудня 2022 23:11

Щоб не втекли: як готують завербованих до ПВК "Вагнер" зеків перед відправкою на війну

Фото - ua.depositphotos.com


Російським вʼязням, завербованим до лав приватної військової компанії "Вагнер", перед відправкою на фронт в Україну показують відео жорстоких страт дезертирів. Так у найманців намагаються відбити бажання втікати з поля бою.


Як пише "Русская служба BBC News", декілька джерел, близьких до ПВК, на умовах анонімності підтвердили інформацію про подібну практику залякування в лавах "вагнерівців".


Один зі співрозмовників видання зазначив, що "навчальні відео" новобранцям приватної військової компанії демонструвалися і до повномасштабної війни РФ проти України. Крім того, джерела також повідомили, що їм відомо про щонайменше три розправи над "зрадниками", які поки не просочилися в публічний простір.


Співрозмовник видання в одній із російських вʼязниць сказав, що ув'язнених, які погодилися вступити до лав ПВК та відправитися на війну в Україну, заводили в спеціальну кімнату, де на планшеті показували вбивства тих, хто нібито втік з поля бою.


"Він там каже – я, такий-то, зрадник і пєтушара, кинув своїх товаришів на передовій – і далі в потилицю йому стріляють", – розповів ВВС про побачене один із найманців.


Інший співрозмовник журналістів із колонії заявив, що йому теж показували відео. Проте на ньому людину стратили шляхом повішення.