6 грудня 2022 22:09

Юрій ВІРТ: "На таких стадіонах, як у Петровому, взагалі не можна проводити матчі Прем'єр-ліги"

На запитання кореспондента FootBoom відповів головний тренер "Вереса" Юрій Вірт.


- Давайте почнемо з останніх новин. Михайло Сергійчук, Роман Мірошник, Сергій Шестаков залишили "Верес". Кажуть, може піти Валерій Кучеров. Команда не розбігається?


- Авжеж ні! Кілька гравців, дійсно, нас залишили, але ротація - процес нормальний. По Сергійчуку та Шестакову - це моє особисте рішення. Подякував їм за все, що зробили для команди. Та потрібно рухатися далі. Щодо Мірошника, то в нього з'явився більш вигідний у фінансовому плані варіант, ми ж такі умови не можемо йому запропонувати. Прикро, звісно, що нас залишає один з ключових виконавців, проте нічого не вдієш - таке життя.


Ще кілька гравців, користуючись умовами контрактів, що були підписані влітку, також можуть піти. Проте ми налаштовані їх зберегти. Будемо домовлятися. Сподіваюсь, упродовж тижня закриємо всі проблемі питання.


- Хто заповнить втрати? Маєте певні кандидатури на замітці?


- Новачки неодмінно будуть. Перевагу віддаватимемо молоді, однак не відмовимося й від кваліфікованих досвідчених гравців. Скільки підпишемо, наразі не готовий відповісти. Можу лише додати, що значно більше уваги приділятимемо нашій юнацькій команді (U-19). Гадаю, один-два дублери поїдуть з "Вересом" на зимові збори.


- У складі "Вереса" чимало вікових гравців. Плюс коротка лава запасних. Це проблема?


- Молодь потрібна. Обойма має бути більшою. Восени мали лише 16 польових гравців, а коли пішли травми та дискваліфікації, то зіткнулися з чималими проблемами. Для ротації потрібно мати щонайменше 20 польових і трьох воротарів. Будемо працювати над цим питанням. Важливо, що президент Іван Надєїн розуміє ситуацію та готовий нас усіляко підтримувати.


- Команда гарно розпочала сезон, певний час була серед лідерів. Потім наче щось зламалося в рівненському механізмі. Кінцівка геть жахлива - одна перемога в семи матчах. Що сталося?


- Закінчили рік серією з чотирьох поразок, що, зрозуміло, трохи пригнітило нас усіх. Але ж тільки погляньте, з ким ми грали на фініші: "Шахтар", "Олександрія", "Динамо", "Інгулець". Усі, за виключенням петрівської команди, - лідери чемпіонату, гранди. Мають кваліфіковані кадри, довгу лаву запасних. По грі претензій до хлопців не маю, вони - молодці, билися в кожному матчі. Дуже прикро було програти олександрійцям, адже нам двічі вдалося відігратися...


- За останню гру з "Інгульцем", в якій футбола було обмаль, а більше - боротьби з полем, вам, певно, й говорити не хочеться?


- Я вперше потрапив у подібну ситуацію. Ця поразка виключно на мені. Я не мав права виводити команду на гру в Петровому, поле було просто в жахливому стані! Треба було сісти в автобус і їхати додому, але не виходити! На моє глубоке переконання, стадіон "Інгульця" взагалі не можна допускати до матчів рівня Прем'єр-ліги, він не відповідає вимогам. Пропонував Бартуловичу (в.о. головного тренера "Інгульця". - Прим. авт.) зіграти обидві зустрічі в Києві - відмовився. Почали нам розказувати, мовляв, ви ж приймали "Маріуполь" на замерзлому газоні в Млинові. Але ж то був Кубок країни і ми були в ранзі клубу першої ліги. Хлопці, ви не плутайте!


Вважаю, що треба поважати себе, футболістів, уболівальників, врешті - сам футбол, але допускати проведення ігор на таких полях, як у Петровому, ні в якому разі не можна. Чому судді та інспектор надали дозвіл - теж питання.


- Який матч зі знаком "плюс" і який - з "мінусом"?


- Багато яскравих ігор - як з точки зору результату, так і якості. Відзначу перемоги над "Кривбасом", "Чорноморцем", "Металістом 1925". Хороший матч з "Олександрією", в якому ми поступилися лише через три індивідуальні помилки. Але попри це, після фінального свистка я подякував хлопцям за самовіддачу та характер. Мінусова гра, навіть не гра, а лише перші 45 хвилин, - то з "Інгульцем", коли пропустили гол і дозволили супернику створити біля власних воріт ще два небезпечні моменти.


- Помітив, якщо "Верес" пропускав першим, зазвичай, програвав. Проблема - суто психологічна?


- Взагалі не бачу проблеми. Від кого ми пропускали? Від "Шахтаря", "Дніпра-1", "Динамо"? Із "Зорею" взагалі все вирішив один удар! Не можу в жодній з цих ігор дорікнути хлопцям, билися! Навіть з командою Луческу за рахунку 0:1 ми думали не про те, як не пропустити другий м'яч, а як поновити рівновагу. Інша справа, що не вдалося, але ж команда не відсиджувалася в обороні - намагалися протидіяти гранду.


- Хто був лідером восени? До кого найменше запитань?


- Ви ж добре знаєте, що улюблених футболістів у мене ніколи не було й не буде. Маємо колектив однодумців, де всі виходять на поле та б'ються за результат. Якщо виділяти, то одразу всіх!


- З якими відчуттями "Верес" повернувся на рідний "Авангард", який, нарешті, було відкрито після багаторічної реконструкції?


- Щоб арена отримала остаточний вигляд, звісно, доведеться ще багато попрацювати. Але повернення додому для нас уже - свято. Нехай і ті три матчі провели невдало, проте віримо, що ситуація зміниться в кращий бік, а з поверненям уболівальників на трибуни нам легше буде здобувати перемоги.

Весною на "Верес" чекає 10 домашніх ігор, тож сподіваємось, очок значно додасться до командної скарбнички.


- Коли на початку сезону ви казали, що головне завдання - зберегти прописку в Прем'єр-лізі - всі подумали, що у Рівному лукавлять...


- Ми реально дивилися на речі. Були команди значно краще укомплектовані, з чималою фінансовою базою... За єврокубки не збиралися змагатися, а от у десятці бути хочемо. Стартували надто добре, потім трохи не пішло в нас, десь, фарт відвернувся. Але якщо працюватимемо з повною самовіддачею в кожному матчі, не сумніваюся, досягнемо поставлених цілей.


- Юрію Миколайовичу, так що чекає на "Верес" у 2023 році?


- Президент нас усіляко підтримує, вболівальники в нас вірять, хлопці професіонально ставляться до своїх обов'язків... Треба лише провести якісну селекцію та збори. Вірю, що всі разом піднімемо "Верес" на новий, значно вищий рівень.