6 грудня 2022 08:00

Як команда з маленького міста у Девонширі допомогла створити чи не найвідомішу футбольну команду світу

Якщо задуматися про найвідоміші світові збірні з футболу, здебільшого згадуються збірні Бразилії, Італії, Німеччини, Чилі та Аргентини. А якщо подумати про популярні англійські футбольні клуби? Напевне одразу спадуть на думку «Манчестер Юнайтед», «Челсі» та «Арсенал».


А «Ексетер сіті»? Це невеличка команда з графства Девон (або Девонширу), про яку мало хто і чув. Водночас саме вона відіграла вирішальну роль у шаленій популярності футболу в країнах, які зараз вважаються футбольними грандами.


Ось історія клубу з м. Ексетер, футбол та Бразилію!



Ексетер у Бразилії


У липні 1914 року команда з м. Ексетер прибула до Бразилії у межах турне країнами Південної Америки. Після цього було запрошення до Аргентини, де воліли побачити товариські матчі команди з низкою місцевих клубів. Керівництво клубу, який заснували в 1904 року, сприйняло це як неймовірну можливість для розвитку.


Гравці «Ексетер сіті» попливли до Ріо-де-Жанейро, звідки швидко перебралися до Аргентини, аби зіграти 8 матчів проти місцевих команд. Потім вони повернулися до Бразилії, аби зіграти проти команд з Ріо-де-Жанейро і Сан-Паулу.


Зрештою бразильці вирішили об'єднатися і виступити єдиною командою. Вони відібрали найкращих гравців з обох міст та створили найпершу збірну Бразилії з футболу. Ту команду назвали Seleção («збірна» португальською мовою), що й досі використовується як прізвисько бразильської футбольної збірної.


Матч відбувся 12 липня 1914 року в Ріо-де-Жанейро, а подивитися його прийшло майже 10 000 вболівальників. Перемогу в ньому здобули бразильці, котрих почали величати національними героями, і це було початком футбольної лихоманки у країні!


Після довгого повернення додому, гравці «Ексетера» повернулися вже у воєнну Англію, адже тоді вже розпочалася Перша світова війна, тому більшість гравців пішли в окопи.


У 2014 році в Ріо-де-Жанейро відбулася пам'ятна гра – ФК «Ексетер сіті» зустрічався з гравцями збірної Бразилії, яким не виповнилося 23 роки, і грали вони тим самим м'ячем, що й у 1914 році! Аби подивитися такий унікальний матч, до Бразилії вирушило чимало фанатів з Девону, але гра закінчилася з рахунком 0-0.


Попри балачки про «часи, коли ми грали з Бразилією», які часто можна почути з-поміж уболівальників «Ексетер сіті», про цей факт мало кому відомо за межами фанатів цього футбольного клубу.


2014 рік став особливим для обох сторін цього історичного матчу. Для Бразилії це була роковина початку футбольної лихоманки в країні, а для команди з Ексетера – продовження «такої класної історії» часів, коли вона грала з Бразилією.



Сьогодення «Ексетер сіті»



Зараз «Ексетер сіті» грає в «Першій лізі». Попри те, що це третя за порядком ліга країни, у Девоні та й на заході країни є багато фанатів цієї команди, через яких дуже часто розпродаються всі квитки не тільки на домашні, а й на гостьові матчі.


Варто зазначити, що минулого року команда виборола місце в конференції, що свідчить про прогрес її розвитку.


Фанати «Ексетер сіті» вважають найбільшим досягнення сучасності своїх улюбленців гру проти «Манчестер Юнайтед» на «Олд Траффорді» у 2005 році, яка закінчилася з рахунком 0-0. Голкіпер тієї команди став справжнім героєм! У 2016 році на «Стадіоні ім. Святого Джеймса» команда зіграла з «Ліверпулем» 2-2, проте поступилася на виїзді 3-0.


Попри брак блиску і гламуру багатьох інших футбольних команд з Британських островів, клуб «Ексетер сіті» має чудові відносини з фанатами, організовує багато суспільних заходів та порушує чимало різноманітних питань соціального характеру.



Цінності «Ексетер сіті»


Наприклад, не так давно клуб з Ексетеру долучився до ініціативи «Тиждень безпечніших азартних ігор», чим іще раз нагадав про власну обіцянку не укладати спонсорські угоди з букмекерами, чого не можна сказати про низку інших футбольних клубів. Мета клубу – попередити у фанатів розвиток залежності від азартних ігор, аби азартні ігри не з'являлися ані на клубному стадіоні, ані у ЗМІ.


Функціонери ФК «Ексетер сіті» також часто порушують питання расизму у футболі. Перед кожною грою гравці клубу стають на одне коліно на знак солідарності з тими, хто підтримує міжнародний рух «Життя чорних важливі» (Black Lives Matter). Ба більше, на сайті клубу є навіть антирасистський розділ.


Ще однією особливістю ФК «Ексетер сіті» є те, що цим клубом володіють уболівальники. Тобто, на відміну від більшості футбольних клубів, що знаходяться у приватній власності, клубом «Ексетер сіті» володіють фанати, які сплачують абонплату. Це дає фанатам змогу висловлюватися щодо подальшого розвитку клубу та справедливої гри, контрактів з гравцями та взаємодії зі ЗМІ.


Авжеж, після товариського матчу проти Бразилії «Ексетер сіті» не перетворився на світового гранда, але та частина історії навіки викарбувалася у пам'яті фанатів, чим жителі міста дуже пишаються і досі. Водночас є безліч інших причин пишатися цією командою з графства Девон, адже вона виступає за рівні права та робить все можливе для покращення життя місцевої громади. Гра проти збірної Бразилії – це чудова легенда, але саме відносини із сучасною громадою дають сьогодні наснаги клубу з м. Ексетер.