20 листопада 2022 10:00

Коли пройде чемпіонат світу з футболу 2022 року: календар змагань

Головною спортивною подією року для футболістів та вболівальників стане чемпіонат світу, який відбудеться у Катарі. Вперше в історії Мундіаль відбудеться не влітку, а наприкінці року. Такий час його проведення обумовлений кліматом Катару, де влітку денна температура нерідко сягає 45-50 градусів. Саме тому чемпіонат світу з футболу 2022 року запланований на осінь, а організаторам інших турнірів довелося адаптувати календарі під нього.

Зміни графіків торкнулися як національних першостей, і міжнародних змагань. Через чемпіонат світу з футболу 2022 раніше, ніж звичайно, почалися всі топ-ліги, а також груповий етап єврокубків. Завершення цих турнірів, навпаки, намічено на пізніші дати. Замість 20-х чисел травня більшість із них фінішує на початку червня.


Розклад ЧС 2022 та транслятори в Україні

Матч-відкриття ЧС відбудеться 20 листопада о 20:00 за Києвом. На правах країни-господарки його відкриє Катар, який зіграє проти Еквадору. Наступні ігри проходитимуть за таким календарем:


• 1-й тур – з 21 по 24 листопада;
• 2-й тур – з 25 по 28 листопада;
• 3-й тур – з 29 листопада по 2 грудня;
• 1/8 фіналу – з 3 по 6 грудня;
• 1/4 фіналу – 9 та 10 грудня;
• 1/2 фіналу – 13 та 14 грудня;
• матч за бронзу – 17 грудня;
• фінал – 18 грудня.


Офіційними трансляторами ЧС в Україні є компанії «Суспільне» та MEGOGO. Громадський мовник покаже ігри безкоштовно на своїх регіональних телеканалах та на офіційному сайті. На MEGOGO трансляції матчів доступні передплатникам, які підключили пакет каналів "Максимальний". Стандартна абонплата за нього становить 300 грн. на місяць, але поки що в рамках акції знижено до 180 грн.


Національні ліги повернуться у грудні, а Ліга чемпіонів УЄФА та інші єврокубки – у лютому


Після завершення ЧС першою з топ-ліг повернеться АПЛ, на яку матчі в період різдвяних святкувань давно стали традицією. Турнір поновиться 26 грудня. Слідом за нею повернеться і французька Ліга 1, яка проведе матчі 28 грудня. 31 грудня до них підключиться іспанська Ла Ліга. Італійська Серія А відновлюється після Нового року, 4 січня. Найдовше відпочиватимуть футболісти в Німеччині: сезон Бундесліги повернеться лише 20 січня.

Єврокубкові змагання вже традиційно чекають на вболівальників у лютому. Ліга чемпіонів УЄФА проведе ігри 1/8 фіналу 14, 15, 21 та 22 числа. Зустріч у відповідь пройдуть 7,8, 14 і 15 березня. У Лізі Європи та Лізі конференцій плей-офф починається зі стадії стикових ігор команд, що вилетіли з ЛЧ. Обидва турніри пройдуть паралельно. Перші зустрічі стиків призначені на 16 лютого, а матчі-відповіді — на 23 число. Коли стануть відомі всі переможці, відбудеться жеребкування Ліги чемпіонів УЄФА, яке розподілить учасників 1/4 фіналу ЛЧ, а також 1/8 фіналу ЛЄ та ЛК.


Автор sport.ua: Сергій Циба