29 листопада 2022 21:03

Максим ШАЦЬКИХ: "Тренерська перемога набагато значуща, ніж в якості гравця. Досі приходжу до тями"

Новоспечений чемпіон Узбекистану, головний тренер "Пахтакору" Максим Шацьких відповів на запитання журналіста FootBoom.com.


- Максиме, ви неодноразово вигравали чемпіонство як гравець, але вперше – у ролі головного тренера. Порівняйте емоції та відчуття.


- Перемога команди у чемпіонаті – це не лише моя перемога, а й усього тренерського штабу, перемога всіх співробітників та керівництва клубу. Що стосується особистих відчуттів, то скажу відверто - це досягнення набагато значуще, ніж перемоги в якості гравеця. Я досі не можу прийти до тями!


- У чому відмінності роботи помічника тренера, яким ви працювали у "Динамо", та головного тренера?


- У відповідальності. Головний відповідає за все, що відбувається у команді, звідси й величезне навантаження у роботі. Тренерський штаб - це моя опора та допомога у всіх починаннях та реалізації задуманого.


- Що було найважчим у чемпіонстві? Назвіть три ключові фактори, які дозволили виграти "золото"?


- У чемпіонаті був відрізок, коли стався невеликий збій у грі "Пахтакора". Психологія, мотивація гравців, побудова гри – ці моменти було переглянуто. Радий, що ми змогли достукатися до хлопців, досягли порозуміння і справи пішли вгору. Ми перезавантажилися та довели чемпіонат до перемоги.


- Ваша команда забила найбільше м'ячів в чемпіонаті, чи це означає, що ви робите ставку на атаку? Який футбол сповідує ваш "Пахтакор"?


- Команда сповідуємо атакуючий, у міру агресивний футбол, тому й забиваємо багато м'ячів – адже в цьому і полягає сенс атакуючих схем гри. Значить, все робимо правильно.


- Хто першим привітав вас із чемпіонством, і як відзначили перемогу?


– Першою привітала моя дружина – мій однодумець та вірний друг! А після гри вся команда була запрошена керівництвом клубу на банкет, де було багато тостів, побажань та привітань із довгоочікуваним чемпіонством.


- Які найближчі цілі тепер ставите собі? Що хотілося б змінити у грі команди, які лінії посилити?


- Хотілося б посилити кожну лінію хорошими та гравцями, щоб виникла конкуренція, щоб гравці прагнули підвищувати свій рівень гри, а команда постійно була націлена лише на перемогу у кожному матчі.


- Ви маєте можливість стежити за чемпіонатом України?


-Так, намагаюся дивитися і бути в курсі подій у чемпіонаті України. Криза "Динамо"? Думаю, свою роль зіграла війна в країні з усіма випливаючими обставинами. Це впливає на психологію гравців та фізичний стан команди.


- У Катарі у самому розпалі чемпіонат світу, стежите за цим турніром? Кого вважаєте фаворитом і чому?


- Мої фаворити – Франція, Бразилія та Іспанія. Ці команди за рівнем підготовки, підбору гравців, індивідуальною та командною грою перевершують суперників. Думаю, "золото" візьме хтось із цієї трійки.


- З ким із України підтримуєте спілкування і як давно були у Києві?


- У столиці України не був із червня минулого року, але намагаюся підтримувати постійний зв'язок із друзями, колегами з футбольного життя. Намагаюся бути в курсі подій і всією сім'єю дуже переживаємо за те, що відбувається в Україні, яка для мене стала другою Батьківщиною.