26 листопада 2022 09:57

Півзахисник "Динамо" та збірної України U-19 Антон Царенко: "Дякую Ярмолюку за дві гольові передачі - завжди приємно повчитися у гравця з АПЛ"

З 17 по 23 листопада збірна України U-19 брала участь у кваліфікаційному раунді ЄВРО-2023 у Швеції та виконала поставлене завдання, вийшовши до наступного етапу. Українці перемогли у всіх трьох матчах - із Косово (1:0), Кіпром (4:1) та Швецією (2:0). У складі нашої команди виступали і три київські динамівці - захисник Артем Бенедюк, хавбек Антон Царенко та форвард Ігор Горбач.


Найбільш яскраво проявити себе вдалося Антону Царенку, який, вийшовши на заміну у вирішальному матчі з Кіпром, відзначився дублем протягом двох хвилин - у результаті Україна забезпечила собі путівку до наступного раунду вже після двох стартових матчів.


Повернувшись у п'ятницю до Києва, Антон, який цього сезону у свої 18 років дебютував за "Динамо" у Лізі чемпіонів, погодився ексклюзивно поспілкуватися з "Динамоманією" на клубній базі та поділитися перепетіями турніру у Швеції.


Дорога додому була довгою?


Довгою, але приємною. Завжди добре повертатися додому, в Україну, незважаючи на ситуацію, що склалася. Зі Стокгольма ми вилетіли до Варшави, звідти до Жешува. Там нас забрав автобус та доставив до Києва.


Яке загальне враження від турніру?


Найпозитивніше. Збірна вже давно не збиралася разом – цього року це був перший офіційний матч команди 2004 року народження. Ну, і приємно, що виграли та показали гарну гру. Думаю, ці перемоги важливі для нашої країни у такій тяжкій ситуації.


Клімат у Швеції цієї пори року досить суворий. Наскільки це наклало на Вашу гру відбиток?


Погодні умови були не найкращими. Грали на синтетичному покритті, проте, як і в Україні, вже лежав сніг. Було трохи незвично, але ми впоралися і показали добрий результат.


Стартова гра була проти Косова. Не найрейтинговіший суперник, проте матч склався важко...


Так, такі команди зазвичай закриваються, доводиться розхитувати оборону і розкрити її досить важко. Проте зуміли дотиснути суперника і на останніх секундах матчу забити вирішальний гол (Ярмолюк відзначився на 90+5 хвилині - прим. авт). Вийшло це за рахунок бажання – ми більше хотіли виграти, тому й вдалося перемогти.


У другій грі з Кіпром, яка виявилася вирішальною, теж не все відразу складалося, ти почав матч на лаві запасних, але з'явившись на полі по ходу матчу, зумів зробити вирішальний внесок у перемогу.


Перед тим, як я вийшов на поле тренер попросив заспокоїти гру, налагодити командні дії через контроль м'яча, тому що до цього був невеликий сумбур. Вийшло забити два м'ячі та допомогти команді виграти.


Опиши, як вдалося забити ці два м'ячі.


У першому епізоді партнери підібрали м'яч у центрі поля, Ярмолюк протяг м'яч, обіграв двох гравців і своєю передачею вивів мене віч-на-віч з воротарем. Пробив повз голкіпера і забив. Трохи пізніше Ярмолюку знову вдалося обіграти опонента, він подав у штрафний майданчик, м'яч відскочив до мене, я прийняв і пробив - вийшло точно.


Виходить, що обидва твої м'ячі організував Ярмолюк, а в першій грі він і вирішальний м'яч забив. Це лідер вашого колективу?


Так. Адже він грає на такому рівні (Ярмолюк виступає за клуб АПЛ "Брентфорд" – прим. авт.). Приємно, чомусь у нього повчитися, оцінити стиль гри, придбаний в Англії. Хочу сказати Єгорові дякую за його дві гольові передачі.


Те, що ти був на турнірі з двома своїми одноклубниками, позитивно позначилося на твоїй грі?


Безперечно допомогло. З іншого боку, і з рештою хлопців я знайомий не перший рік, у команді панувала дружня атмосфера, і жодних проблем у взаєминах не було.

Третя гра проти Швеції вже нічого не вирішувала, ви вийшли на поле розкутими і здобули третю перемогу поспіль.


Ми непогано розпочали цей матч, контролювали гру, створювали моменти, але забити у першому таймі не вдалося. Шведи - хороша команда, що грають через короткий і середній пас. Довелося нелегко з ними, але знову зуміли виявити характер і на вольових якостях вирвали перемогу.


На якій позиції ти переважно граєш у збірній?


На тій же, що і в "Динамо" - атакувального півзахисника.


Де було складніше грати – у Юнацькій лізі УЄФА чи у кваліфікації юнацького ЄВРО?


І там, і там було нелегко, адже треба скрізь показувати результат, незважаючи на якісь нюанси, що впливають на гру. Плюс ми прагнемо показувати ту якість футболу, яку прищеплюють у Європі.


Незабаром у нашому футболі настає зимова перерва. Які плани на відпустку?


Особливих планів поки не будував, але чекаю на відпочинок з нетерпінням, щоб з новими силами увійти в новий сезон.


Нині у Катарі проходить чемпіонат світу. Чи вдається стежити за матчами?


Не завжди, але намагаюся стежити. Наголошую для себе, що навіть на такому рівні гравці припускаються невластивих їм помилок. Вже були сенсації, і не одна – Аргентина програла Саудівській Аравії, Німеччина – Японії. Цей чемпіонат світу показує, що зараз усі команди вміють грати у футбол та борються за кожне очко.


За ким ти особливо пильно стежиш на цьому чемпіонаті світу?


Звісно, це Ліонель Мессі. Завжди стежу за його діями на полі, як він думає, мислить. Хочу побажати йому лише перемоги на цьому чемпіонаті світу.


Чому ж Аргентина так несподівано поступилася Саудівській Аравії?


Думаю, у якийсь момент втратили концентрацію та не змогли довести справу до переможного кінця.



Розмовляв Євген Сідаш