23 листопада 2022 22:22

Невловимі корупціонери УАФ. Як Павелко в Генпрокуратуру ходив

Колишнього народного депутата і голову бюджетного комітету ВР Андрія Павелка підозрюють у зникненні мільйона євро на оборудці з будівництвом заводу з виробництва штучних полів. Сам футбольний функціонер подію не коментує і навіть намагається сховатися, як саме – дивіться у сюжеті нижче.




22 листопада до Офісу Генерального прокурора, отримавши попередньо повістки, мали зʼявитися два футбольні функціонери – президент УАФ Андрій Павелко та генеральний секретар асоціації Юрій Запісоцький. Першим до Генпрокуратури прийшов Юрій Запісоцький, але побачивши камери, сховався у будівлю. Втім, журналісти встигли поставити запитання, чи слід очікувати у Генпрокуратурі і його керівника Андрія Павелка. На що отримали відповідь: "Без коментарів. Я за себе відповідаю".


Юрію Запісоцькому вже обрали запобіжний захід по справі про розкрадання грошей тодішньої ФФУ. Слідство з’ясувало, що він переказував гроші від УЄФА офшорним компаніям на, нібито, елітні сорти кави, чаю та морепродукти. Так, за його підписом із ФФУ зникли майже 4 млн євро.

За годину після Юрія Запісоцького на допит до Генпрокуратури прибув інкогніто, з капюшоном на все обличчя і президент УАФ Андрій Павелко.


Наразі Андрій Павелко фігурує у шести кримінальних провадженнях. До цього візиту в Офіс Генпрокурора його юридичний статус був свідок. Натомість журналісти нарахували дванадцять корупційних епізодів.

І скрізь ім’я очільника УАФ серед головних вигодонабувачів. Найбільш кричущими є справа про будівництво бази для футбольних збірних під Києвом за 8 млн євро, вже згадана схема з виведення грошей на елітні морепродукти, каву та чай, а також будівництво заводу штучних покриттів для футбольних полів.


Скільки коштував Україні цей так званий “завод Павелка”, наразі рахують експерти-криміналісти. Відомо, що майже 8 млн витратили на його будівництво, а потім ще 1,2 млрд грн пішло на його діяльність. Поточний допит був присвячений саме будівництву.


Слідство з’ясувало, що для виробництва штучної трави ФФУ купувала обладнання не напряму, а через компанію-посередника із ОАЕ "S.D.T FZE", з різницею в ціні в один млн євро. Хоча Андрій Павелко навпаки розповідав, що компанія-прокладка, яка перепродавала обладнання для виробництва футбольних полів, була умовою угоди від німецького виробника «Polytan». Але на запит ТСН компанія «Polytan» відповіла, що вони навпаки наполягали саме на прямих поставках, без посередників.


Зрештою, футбольним функціонерам вручили підозри і вже 23 листопада почнуть обирати запобіжний захід. Журналісти публікують відповідні документи.


Прокуратура просить суд про арешт або заставу в розмірі 26 млн грн, тобто це той самий 1 млн дол., за курсом НБУ, на момент його зникнення в арабській компанії-прокладці.

Примітно, що вердикт соціальних мереж був швидшим. Екзотичний "аутфіт" головного футбольного функціонера країни швидко став приводом для мемів.