18 листопада 2022 17:37

Змушували вихваляти Кремль. В Запорізькій області викрили голів "департамента образования" РФ

Співробітники Служби безпеки України викрили двох колишніх чиновниць освітньої галузі, що добровільно вступили до створеного загарбниками "департамента образования" у Токмаці Запорізької області. Підозрювані сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти.


Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.


Зазначається, що підозрювані закликали вчителів повертатися на "робочі місця" і викладати навчальну програму за російськими підручниками і прокремлівськими "методичками". Якщо освітяни не погоджувалися - їм погрожували "наслідками" у вигляді незаконних переслідувань.


СБУ повідомляє, що жінки організовували так звані "общественные собрания" для залякування і доведення своїх вимог. Там вони публічно агітували за підтримку РФ та виправдовували її злочини.


Також зазначається, що у разі переходу на бік окупантів підозрювані "гарантували" виплату російських "зарплат" і лояльне ставлення місцевого "районо".


За даними СБУ, зловмисницями є колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця. На початку повномасштабної війни вони підтримали росіян та вступили до їх "адміністрації".


Змушували вихваляти Кремль. В Запорізькій області викрили голів "департамента образования" РФ


Зараз вони продовжують переховуватись від правосуддя на окупованій території півдня України.


Слідчі повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 (умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) та окупаційній адміністрації шляхом реалізації чи підтримки рішень та дій РФ та окупаційної адміністрації, вчинені за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу.