5 листопада 2022 10:52

Фанатам у Катарі можна буде стрибати на столах, співати пісень та накидати прапори на пам'ятники. Поліція буде толерантною до жінок та ЛГБТ під час ЧС

ФІФА уклала низку секретних домовленостей із катарськими чиновниками.

Під час ЧС-2022 поліція має виявляти стриманість щодо поведінки, яка суперечить культурним нормам Катару, але є звичайним явищем у Європі.

Уболівальникам має бути дозволено забиратися на столи, натягувати прапори на статуї та співати гучні пісні на публіці, не стикаючись із втручанням поліції, йдеться у резюме угод.


Істотні області індивідуальних прав також торкнулися: ЛГБТ-вболівальникам буде дозволено триматися за руки на вулиці та демонструвати райдужні прапори у громадських місцях, незважаючи на закони, згідно з якими гомосексуалізм у Катарі є незаконним.


До початку першого матчу чемпіонату світу залишилося трохи більше двох тижнів, але вболівальники та футбольні асоціації продовжують відчувати невизначеність щодо того, як звертатимуться з уболівальниками в Катарі. Це особливо стосується охорони правопорядку, значну частину якої буде передано Катаром на субпідряд турецьким та пакистанським правоохоронним органам.

Цього тижня британська поліція заявила, що візьме із собою на турнір 15 співробітників по роботі з уболівальниками, щоб допомогти уникнути непорозумінь, пов'язаних із культурними особливостями. В результаті обговорень між ФІФА та представниками катарського Комітету з безпеки (SSOC) вирішено, що є низка областей, у яких поліція має проявляти поблажливість до поведінки, яка не загрожує фізичній недоторканності чи власності.


У розділі, який має назву «Уболівальники», документ докладно описує випадки, в яких поліція не повинна втручатися. "Стояти на столі/кріслі/лавці і скандувати фанатську пісню на публіці: ніяких дій, ніякого переслідування", - говорить один із записів. «Покриття скульптур тощо. прапорами та банерами фанатів на публіці: жодних дій, жодного переслідування», – каже інший пункт.


Передбачається, що цей документ є результатом тривалої зустрічі, на якій чиновники ФІФА намагалися отримати чіткі відповіді на питання про те, як здійснюватиметься охорона правопорядку під час турніру. Деякі елементи наголошують на великому розриві між західними очікуваннями від закону і нормами, прийнятими в Катарі.

В одному з розділів, позначеному як «Права жінок», йдеться таке: «Жінки зможуть отримувати медичну допомогу, у тому числі пов'язану з вагітністю або репродуктивним здоров'ям, незалежно від обставин, і не піддаватимуться жодним звинуваченням». Ця заява, ймовірно, є відповіддю на закони, згідно з якими секс за згодою поза шлюбом залишається в Катарі незаконним. Далі в документі йдеться таке: «Жінки не будуть піддаватися жодним звинуваченням, якщо вони заявлять про згвалтування чи сексуальні домагання/насильства».


Від Катару вимагають убезпечити представників ЛГБТ, які приїхали на турнір. У документі не згадується можливість внесення змін до кримінального кодексу, що є однією із вимог до господарів чемпіонату світу. Але у розділі «Громадські норми» йдеться: «Відвідувачі можуть мешкати в одному номері незалежно від сімейного стану чи статі».

«Особи, які демонструють райдужні прапори чи прапори іншої сексуальної ідентичності, не піддаватимуться переслідуванню, затриманню чи судовому розгляду». У документі також підтверджується, що людям дозволено цілуватися та триматися за руки у громадських місцях чи на стадіонах без жодних перешкод.