24 жовтня 2022 15:27

Ексголову НБУ Шевченка та ще двох посадовців "Укргазбанку" оголосили в розшук

Національне антикорупційне бюро України розшукує трьох посадовців АБ "Укргазбанк", причетних до розкрадання понад 200 млн грн.


Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.


Йдеться про ексголову правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка, одного із його заступників, а також заступника директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами цієї держустанови.


Про підозру їм повідомили ще на початку жовтня. Відтоді вони ігнорували виклики до слідчого, через що їх оголосили в розшук.


6 жовтня Національне антикорупційне бюро оголосило підозру голові Національного банку Кирилу Шевченку в зв’язку з розкраданням коштів під час періоду, коли він керував "Укргазбанком".


Як з’ясувало слідство, посадовці "Укргазбанку" у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств.


Посередництво відбувалося лише "на папері": клієнти розміщували кошти в державному "Укргазбанку" на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном. Натомість держбанк, на підставі фіктивних актів виконаних робіт, справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали, та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала", зазначили в НАБУ.


Бюро вважає підбурювачем злочину Кирила Шевченка, виконавцями — двох його заступників, директора департаменту банку по роботі з корпоративними віп-клієнтами, а також заступника директора.


У разі, якщо провину Шевченка доведуть, йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі (за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та підробку документів) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.