27 вересня 2022 23:40

Україна – Шотландія 0:0. Звіт про матч. Взяти реванш за розгром у Глазго не вдалося

У заключному турі групового етапу Ліги націй збірна України у Кракові зустрічалася із Шотландією та у разі перемоги піднімалася до елітного дивізіону турніру.

Для команди Петракова було важливо зробити висновки після поразки в Глазго, коли жовто-сині практично нічого не показали і були просто зім'яті суперником. Полегшити завдання Українi мали втрати шотландців ключових виконавців в особі Тірні та Мактомінея.


Тим більше, що таких кадрових проблем, які були у попередньому матчі проти підопічних Кларка, Україна не мала. У центрі оборони у нас вийшли Забарний і Матівєнко, на лівому фланзі захисту місце зайняв Миколенко, на правому - Тимчик, який проявив себе з Вірменією.

У середній лінії з'явилася пара руйнівників Степаненко та Ігнатенко, а також націлений на креатив Малиновський. На позиції правого вінгера вийшов Ярмоленко, тоді як на протилежному краю поля розташувався Мудрик. У нападі місце довірили Довбику.

Бажання шотландців забити швидкий м'яч мало не втілилося в реальність на 2-й хвилині. Тиск гостей на правому фланзі оборони українців спричинив помилку та передачу Макгінна під удар Адамсу, який, на щастя, не влучив у ближній кут із забивної позиції.

Відповідь нашої команди була через шість хвилин. Мудрик на швидкості просочився крізь захисний стрiй шотландців і практично від лицьової лінії подав на вільного Ярмоленка. Андрій бив з лінії воротарського з льоту і мав розстрілювати Гордона, але натомість послав м'яч над поперечиною, втративши вірний момент відкрити рахунок.


Після обміну моментами на старті поєдинку гра перейшла в трохи спокійніше русло, хоча боротьби і стиків на полі було хоч відбавляй. Так в одному з епізодів зовсім необов'язкову жовту картку отримав Мудрик, потім Ярмоленко, а Миколенко кілька разів небезпечно стелився у підкатах.


На 22-й хвилині Довбику вдалося уникнути офсайду і вийти майже віч-на-віч з Гордоном. Замість зближення з воротарем Артем вирішив підробити м'яч під ліву і пробити. Вийшло невдало – кіпер Шотландії прочитав форварда України та накрив круглого.


Потім уболівальники жовто-синіх пережили не дуже приємний момент. Арбітр вважав, що Степаненко зіграв рукою у своєму штрафному майданчику і вказав на точку. Однак відразу пішов дивитися VAR і за підсумком справедливо скасував 11-метровий. Круглий потрапив у плече Степаненка. Аж ніяк не в руку.


Вибачив збірну України Хіккі. Після кутового від гостей м'яч поскакав нашою штрафною і прискакав якраз на ногу захиснику збірної Шотландії, який такого подарунка, схоже, не чекав і з переляку пробив по горобцях.

Свій корнер не використали й українці. Степаненко з другого поверху не влучив у дальній кут. Далі з вигідної позицiї промазав Малиновський, який не скористався класним прострілом від Миколенка. На цьому події першого тайму закінчились.

На початку другого тайму Шотландія та Україна, як і на старті поєдинку, обмінялися моментами. На неточний дальній постріл Тейлора жовто-сині відповіли куди небезпечнішим ударом Мудрика, який закручував м'яч у дальню дев'ятку. Гордон у ефектному стрибку відвів загрозу. Впорався кіпер гостей і із щільним ударом Ігнатенка з дальньої дистанції.


На 62-й хвилині близьким до голу був Забарний. Центрбек України прийшов на розіграш штрафного, який виконав Малиновський, але з кута воротарського майданчика в падінні пробив вище мети. Шотландці теж намагалися бити по воротах Луніна, але в основному лупили здалеку абияк, тільки не в площину. Кілька разів попереду завдяки своїм габаритам за м'яч чіплявся Довбик і через них втрачав його за досить незграбних спроб обіграшу опонентів.

На 75-й хвилині Циганков змінив Мудрика, а замість Довбика вийшов Яремчук. Тим часом міг забивати Степаненко. Тарас чудово зіграв на підборі і завдав удару з лівої з меж штрафного майданчика. М'яч пролетів поряд із дальньою штангою. Наприкінці зустрічі Петраков випустив Зубкова та Пiхальонка, які замінили Ярмоленка та Малиновського, але свіжі гравці не допомогли Україні здобути перемогу. Нічия виводить Шотландію до елітного дивізіону Ліги націй.