21 вересня 2022 23:50
2

Шотландія – Україна 3:0. Ліга націй. Звіт про матч. Без шансів для команди Петракова

Майже через чотири місяці після переможного матчу на початку червня над Шотландією у кваліфікації на ЧС-2022 збірна України знову завітала на "Хемпден Парк". Цього разу команди зустрічалися у рамках групового турніру Ліги націй.


Минулого літа українці без особливих проблем обіграли суперника, незважаючи на те, що у багатьох футболістів жовто-синіх взагалі не було ігрової практики на офіційному рівні через війну з Росією та передчасне завершення чемпіонату.

Втім, цей факт не завадив нам здобути впевнену перемогу з рахунком 3:1 з однієї простої причини. Наша збірна за класом та індивідуальною майстерністю була на голову вищою за шотландців, які грали у властивій їм британській манері - прямолінійно, з упором на силовий футбол і верхову боротьбу в чужому штрафному майданчику.

Але на відміну від тієї зустрічі, коли у розпорядженні Петракова були всі найсильніші виконавці, перед сьогоднішнім поєдинком українці мали серйозні кадрові проблеми. Через травми вибули Бущан, Шапаренко, Зінченко, Миколенко та Коваленко. Дискваліфікацію відбував Забарний. По суті за бортом опинилися п'ять гравців основи.

Виходячи з ситуації, що склалася, Петраков був змушений експериментувати зі складом, який хоч і набув цілком боєздатного вигляду, оптимальним, звичайно, не став. Так місце у воротах зайняв Трубін, у центрі оборони вийшли Бондар та Матвієнко, на правому та лівому флангах оборони розташувалися Караваєв та Михайличенко.

У середині поля тренерський штаб віддав перевагу Степаненко, Малиновському та Пiхальонку. У ролі вінгерів виступили Ярмоленко і Мудрик, що перебуває в гарній формі. Єдиним форвардом став Довбик. Тож з перших хвилин на поле вийшли шість представників "Шахтаря", два гравці СК "Дніпро-1", два легіонери і лише один динамівець.

Початок матчу був за Україною. Вже на 1-й хвилині Мудрик за рахунок своєї швидкості пройшов лівим флангом мало не до кута воротарського майданчика, але у вирішальний момент уткнувся в захисника. Відразу після цього Довбик вибігав на ворота шотландців практично з центру поля, проте почав зволікати з ухваленням рішення та пробив у опонента. Добивання від Малиновського вийшло неточним.


Відповідь шотландців сталася на 10-й хвилині. Караваєв прогавив ривок лівим краєм Адамса, той увійшов до штрафного майданчика, на замаху прибрав Бондаря і пробив. Щоправда, удар гравця "Саутгемптона" припав прямо по центру воріт у руки Трубіну. У наступному епізоді той самий Адамс не встиг замкнути дуже гострий простріл Крісті.


На цьому тривожні дзвіночки біля воріт жовто-синіх не скінчилися. Подачу з правого флангу головою замикав капітан Шотландії Макгінн - м'яч пролетів поряд із дальнім кутом. Потім з другого поверху воротам жовто-синім загрожував Крісті, і знову нам певною мірою пощастило з тим, що шотландець не влучив у ворота. До середини першого тайму ігрова ініціатива була повністю за господарями. Підтвердженням цього став ще один момент у шотландців. Трубін парирував постріл Армстронга низом, а Крісті у спробі добити м'яч у сітку не влучив по круглому.


Підопічним Петракова, крім стартового відрізка, попереду похвалитися було особливо нічим. Українці в атаці діяли надто сум'ятливо і тому часто просто втрачали м'яч. Нарешті на 26-й хвилині пройшов навіс на Довбика у штрафний майданчик, форвард СК "Дніпро-1" головою скинув м'яч під удар Пiхальонку, але тому пробити завадив захисник.

У час, що залишився до перерви, чогось, що заслуговує уваги, на полі майже не відбувалося. Виділити можна лише епізод із жовтою карткою Бондарю. Захисник збірної України ризикованим фолом зупинив найнебезпечніший прохід Адамса, але ризик себе виправдав. Атаку суперника було зірвано, хоч і ціною гірчичника. Також можна згадати вимушену заміну у господарів. Паттерсона, який залишив поле на ношах, замінив Хіккі.

На другий тайм Петраков випустив Сидорчука, який вийшов замість Степаненка. Почали жовто-сині, як і на стартовому відрізку зустрічі, непогано. Матвієнко закинув м'яч вперед на хід Довбику, того випередив голкіпер, що вибіг за межі штрафного майданчика, і вибив м'яч прямо на Мудрика. Михайло з ходу переадресував м'яч у напрямку Ярмоленка, проте подача вийшла неточною, і круглий вийшов за лицьову.


Шотландія теж не давала нашій обороні розслабитися. І це м'яко кажучи. Зокрема, двічі воротам Трубіна погрожував Армстронг. У першому випадку з його ударом впорався кіпер збірної України, а у другому м'яч пролетів вище ворiт. Куди ближче до успіху був Адамс, який протягом однієї атаки перевірив на міцність поперечину і реакцію Трубіна, який потягнув удар головою від шотландця.

Суперник продовжував нагнітати атмосферу у володіннях жовто-синіх, які були змушені банально грати на відбій. До певного часу нам вдавалося відбиватися, але 70-й хвилині м'яч таки опинився в сітці воріт Трубіна. Макгінн отримав передачу до штрафного майданчика, відтер корпусом Бондаря, що завалився на газон, і пробив точно в дальній кут. 1:0.


Господарі продовжили тиснути, не даючи захисникам жодної хвилини перепочинку. І якщо Трубіну вдалося виручити свою команду після щільного удару Тірні, то на 80-й хвилині, коли Дайкс головою замкнув навіс із кутового, Анатолій виявився безсилим. М'яч юркнув у дальній кут, і рахунок став 2:0 на користь Шотландії. На 86-й хвилині на табло горіло вже 3:0. Знову подача з кутового, знову удар Дайкса з другого поверху та знову без шансів для Трубіна.


На жаль, підопічні Петракова нічого не змогли протиставити шотландцям, які перебігали, перебороли та переграли у всіх компонентах жовто-синіх. Знекровлені через травми провідних гравців українці зазнають поразки в Глазго і поступаються першим місцем у групі Ліги націй Шотландії.

Возмущает, что нет харвктера. Нет желания бороться.
Пропустили- ну да, ну потом еще два...
Имитация сборной. Но имитировать поддержку не умею, сорян
Жесть, не помню уже когда Украину так унижал и тотально доминировал не гранд. Как-будто 8 человек играло в футбол. Просто беспомощно.

P.S. Когда узнал, что Героев Мариуполя и Азовстали освобождают, то уже плевать на эту игру было.