3 вересня 2022 09:16

Блогер: "Цілком можливо, що увесь динамічний потенціал Перріса загрузне на складах сільгосптехніки в останніх 25-ти метрах українських полів"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі аналізує гру новачка "Динамо" Кахіма Перріса.


Кахім Перріс
Правий вінгер, 22 роки


Для контексту декілька слів про минулорічний Копер:


⁃ 52.3% володіння
⁃ 62.4% точності передач до фінальної третини
⁃ нижчий за середній по Лізі темп передач (12.5 передач на хвилину володіння)
⁃ нижча за середню по Лізі інтенсивність єдиноборств (6.2)


Кахім грав у клубі, який можна вважати плодом пристрасного кохання минулорічної Десни та Колосу десь на узбіччі на шляху з Олександріі до смт. Петрово на день народження Ропіка. Відповідно ж з усіма наслідками.


Зазвичай в таких випадках я згадаю Мішу Мудрика та його муки в іграх проти колгоспів, порівнюючи з іграми, де перед ним усе поле. Цілком можливо, що увесь динамічний потенціал Перріса так само загрузне на складах сільгосптехніки в останніх 25 метрах українських полів. До цього варто бути готовими, щоб потім панічно не хапатися за повітря. Таке дійсно може статися.

Але звідси і його очевидна перевага над більшістю цього ростеру: він біжить! Бо чесно, вже трохи кумарить:


⁃ Динамо далеко не перший матч в Єврокубках виходить грати, вбиваючи час контролем
⁃ Динамо пропускає, програє матчі ще до перерви, контроль не дозволяє навіть центр поля перейти, але на другий тайм замість бий-біжи отримуємо продовження сюжету першого, який ні до чого не призводить


Інша історія була десь вище зовсім нещодавно: про Сидорчука лідера команди за вдалими обведеннями. Сюди вона теж підходить. В Кахіма по кар’єрі 3.74/90 вдалих обведень, тож бодай на якусь конкуренцію нашому капітану можемо розраховувати!


Трохи бентежить, що вочевидь плеймейкінгу рівня й на півшишечки Циганкова будемо чекати довго:


⁃ 99 ударів в чемпіонаті Словенії у складі Коперу
⁃ та лише 33 передачі під удар
⁃ тож його переважно використовували саме, як зброю, тому за профілем порівняв би більше з Жерсоном, але без дітей, Ламбо та приводів до поліції


Дивився нарізку втрат: варто очікувати, що буде брати на себе навіть з партнерами в кращих позиціях. Але тут не факт, бо хз чи встигатиме за ним хтось з наших у швидких відривах.


З ударами в нього якось не альо:


⁃ минулого року мав 38.2% влучності
⁃ вже нинішнього вона підросла до 47.8%, але забив лише раз


Реалізація в штриха точно не найкраща:


⁃ 11 голів з 99 ударів
⁃ що дає нам лише 11.1% конверсії, не просто посередньо, а жахливо


І потрібно розуміти, що це переважно за відкритого ігрового поля! Коли в УПЛ перед воротами запаркують комбайни з тракторами, то зросте й дистанція його ударів. В Словенії ж зберігав баланс: лише 38 з 99 були завдані з-за меж штрафного (і з цих 38 дальніх пострілів забив лише двічі, маємо справу не зі Стефом Каррі).

Можливо інші вибірки моментів собі робив, але надто яскравих активностей в зонах завершення не побачив. Перріс став четвертим минулого сезону з 83 веденнями з просуванням м’яча (в лідера 96) при 92 дотиках до м’яча в штрафному майданчику.
Має досить високі показники просування в забігах, як для цієї позиції в УПЛ - 72.24 метри. Минулого сезону серед вінгерів бігали довші дистанції лише Соломон (109.28) та Мудрик (108.75). Біда ще в чому: якщо зліва гратиме Кабаєв, то якісних передач може в тих самих зонах завершення й не дочекатися. Хіба, якщо гратиме зліва, то від Віті з Кенді може дещо й перепадатиме, що не влізе в Буяльського.

Перевагою можна вважати, що челіка не розбалували, як в нас дітей балують в академії грати на чистих м’ячах, аби лиш забивав та робив рез: в Копері дійсно доводилося захищатися, бо команди довго м’яч не контролювала (4.55/90 повернень м’яча та 2.66/90 перехоплень зокрема).


Напевне, я б крутив носом ще рік тому. Але, як можливо єдина людина в Україні, що бачила 90% ігор УПЛ нинішнього сезону - зараз не буду. Цілком можливо, що за такого рівня протидії з Перріса будуть люди.