16 серпня 2022 21:17

"Є одна істотна перевага". Франков оцінив перспективи "Динамо" в матчах із "Бенфікою"

Для виходу до групового етапу Ліги чемпіонів "Динамо" залишилося зробити останній крок. Але суперник у раунді плейоф дуже сильний – португальська "Бенфіка". Ігри відбудуться 17 й 23 серпня.


Минулого сезону ці команди зустрічалися в групі ЛЧ. І тоді в Києві зафіксували нічию 0:0, а в Лісабоні суперник переміг з рахунком 2:0.

"Бенфіка" – абсолютний фаворит протистояння, проте на "Динамо" не тиснутиме тягар відповідальності, що може допомогти команді Мірчі Луческу. Так вважає авторитетний футбольний журналіст Артем Франков.

В інтерв'ю Gazeta.ua експерт розповів, чого варто очікувати від майбутнього протистояння, а також оцінив перспективи киян на вихід до групового етапу Ліги чемпіонів.

- Усі називають "Бенфіку" фаворитом. Як вважаєте Ви?

- "Бенфіка" – це безперечний фаворит протистояння з "Динамо"
Це абсолютна правда. Я дуже сильно погрішив би проти істини, якби почав називати "Динамо" фаворитом. Або хоча б казати про шанси 50 на 50.

По-перше, ми досить невдало протистояли тій "Бенфіці", яку тренував ще Жорже Жезуш. 0:2 у Лісабоні були досить безпросвітними. Відтоді "Бенфіка" зазнала багатьох змін. Досить несподівано тренером став Роджер Шмідт, який прийшов із ПСВ. Але можу сказати, попри всі свої тактичні, а також дуже серйозні кадрові перебудови, "Бенфіка" не послабшала. На жаль, вона залишається дуже сильним суперником, який майстерно використовує свій селекційний потенціал. Цьогорічна "Бенфіка" дуже бадьоро розпочала сезон. Вони не залишили мокрого місця від данського "Мідтьюлланна", досить непростої команди. Вони мають дуже зіграний перший склад. Шмідт практично не змінює його. З одного боку, це добре, тому що "Бенфіка" передбачувана. З іншого боку, вона не передбачувана в плані своєї майстерності. Але це не важливо. Важливо те, що я не хочу створювати враження у наших уболівальників... Ось улюблена розмова у наших уболівальників – це: "А навіщо нам взагалі виходити до Ліги чемпіонів із такою грою?". Футбол – така гра, де треба виходити, боротися. Не лише грати, а й боротися. Без цього футболу не буває категорично.

"Футбол – така гра, де треба не лише грати, а й боротися"

- У "Динамо" ще й втрати перед першою грою...

- Додаткові складнощі пов'язані з дискваліфікацією Сергія Сидорчука й Дениса Гармаша. Гаразд, Гармаш – це не гравець основи, він все-таки зазвичай виходить на підміну в другому таймі. Щодо Сидорчука, то, знаєте, у нас є два гравці, яких найбільше критикують. Це Циганков і Сидорчук. Сидорчук займає таку позицію, де мимоволі всі помилки можна валити на нього.

Вирішення проблеми Сидорчука дуже суттєва річ. При тому, як люблять критикувати нашого капітана. Проте, ось візьміть його і замініть, знайдіть футболіста, який з акцентом на відбір може відіграти на цій позиції.

- Ще винен завжди Шапаренко, якщо нічого не виходить в атаці.

- Шапаренку ще певною мірою пробачають через молодість. І йому деяким прикриттям є Циганков. Від Циганкова всі давно чекають, мовляв, коли він поїде або буде в кожному матчі два віддавати і два забивати. Ми, як і раніше, попри війну, фінансові труднощі вимагаємо від "Динамо" максимуму. Не лише перемог, а й перемог, забарвлених переконливою грою. І проходи "Фенербахче" та "Штурма" в цьому плані відповідей не дають, що таке нинішнє "Динамо". Команда не грала майже рік, не мала змоги посилюватись кадрово. Ще й втратила. Беньяміна Вербича, Карлоса де Пену, Вітіньйо, на якого Луческу розраховував цього сезону. Ми втратили легіонерську складову, один Томаш Кендзьора залишився. І то, питання – чи залишиться він у команді, адже трансферне вікно ще не закрилося. Однак, "Динамо" мужньо пройшло два раунди кваліфікації. За рахунок прекрасної фізичної підготовки й морально-вольових якостей. Обидва рази знадобився додатковий час, і обидва рази виграли з тріском. Суперники грали в меншості, але це їхні проблеми, а не наші. Ці червоні картки треба було заробити.

Єдине, щоби ми не перебирали з нашими вимогами. Ми, звичайно, й надалі вимагатимемо від "Динамо" максимуму в кожному матчі. Проте маємо з розумінням ставитися до того, що відбувається на футбольному полі.

"Бенфіка" – це безперечний фаворит протистояння з "Динамо". Проте історія футболу знала стільки чудес"

- Раунд плейоф – це стеля для "Динамо"? Чи реально щось показати й у самій групі Ліги чемпіонів? Чи краще в Лігу Європи, і там точно можна позмагатися?

- На мою думку, ми зараз переживаємо не той час, коли когось цікавлять об'єктивні оцінки. Зокрема й футбольні.

Те, що наші клуби взагалі примудряються якось вигравати, треба до цього ставитись із розумінням і повагою. Я, напевно, уникаю прямої відповіді. Але зрозумійте, якщо я скажу зараз, що "Динамо" має хороші шанси пройти "Бенфіку", то мені розсміяються в обличчя і матимуть рацію. "Бенфіка" – це безперечний фаворит протистояння з "Динамо". Проте історія футболу знала стільки чудес, стільки випадків, коли морально-вольова складова виявлялася важливішою. У "Динамо" є одна істотна перевага – над ними не тяжітиме жахливий тягар відповідальності. Вони чудово розуміють, що пройти "Бенфіку" – це подвиг, а вилетіти від "Бенфіки" й потрапити до групового турніру Ліги Європи – це програма-мінімум, яка цілком відповідає всім розкладам.

Я хочу і вимагаю, щоб Мірча Луческу зумів налаштувати футболістів таким чином, щоб вони на ці два матчі з "Бенфікою" вийшли не як на звичайний футбол. Зараз це все для нас значно більше. Це і для самих футболістів, сподіваюся, значить значно більше. Нехай гравці не перебувають в Україні, однак вони спілкуються зі своїми рідними, друзями й мають розуміти, що вони зараз уособлюють країну більшою мірою, ніж будь-коли за часів незалежності України. На це я розраховую набагато більше.

Мені дуже хочеться вірити, що в "Бенфіки" мине стартовий запал. І вона трохи втомиться. Грати тим самим складом двічі на тиждень досить важко.

Автор: Ярослав Твардовський