16 серпня 2022 16:01

Представляємо арбітра матчу "Динамо" - "Бенфіка": Фелікс Цвайєр

Фото - ua.depositphotos.com


Перший матч раунду плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів між київським «Динамо» та лісабонською «Бенфікою», який відбудеться 17 серпня у Лодзі (початок – о 22:00 за київським часом), обслуговуватиме німецька бригада рефері на чолі з 41-річним Феліксом Цвайєром.


Уродженець столиці країни Берліну, за основним фахом – брокер по нерухомості. Матчі на професіональному рівні почав судити у 2004 році, а вже у 2005-му потрапив у скандал. Фелікс виявився замішаним у справу по договірних матчах, головним фігурантом якої був рефері Роберт Хойзер. В одному із матчів Цвайєр був асистентом і отримав у якості «винагороди» 300 євро від ФК «Вупперталер». Згодом Цвайєр та ще троє рефері повідомили до Німецького футбольного союзу про «нечесного на руку» Хойзера, після чого відбули шестимісячну дискваліфікацію та продовжили свої суддівські кар’єри.


А за кілька років вона пішла у Фелікса стрімко вгору. У 2007-му він почав працювати на поєдинках другої Бундесліги, а також у якості асистента арбітра в матчах першої Бундесліги, а з сезону-2009/2010 уже обслуговував ігри найвищого німецького дивізіону як головний рефері. Категорію ФІФА отримав у 2012-му, з того часу працюючи на поєдинках міжнародного рівня за участю клубів та збірних, а з 2017-го перебуває в еліт-групі топ-судів Європи.


За десять років міжнародної суддівської кар’єри Цвайєр лише одного разу перетинався з «Динамо» в єврокубках. Сталося це на груповій стадії Ліги чемпіонів-2016/2017, коли німецький рефері зафіксував виїзну нічию для «біло-синіх» у матчі з турецьким «Бешикташем» (1:1). Також динамівці зустрічалися з берлінським рефері, виступаючи за збірну України – в товариському поєдинку з Австрією в 2012-му (2:3) та матчі кваліфікації на ЧС-2022 проти Боснії і Герцеговини (1:1).


До слова, із «Бенфікою» Цвайєр зустрічався на полі також одного разу, зафіксувавши домашню поразку «орлів» від «Манчестер Юнайтед» (0:1) у груповому турнірі Ліги чемпіонів-2017/2018. А от із нинішнім наставником лісабонського клубу Роджером Шмідтом у Фелікса є своя цікава історія. У лютому 2016 року берлінець працював на матчі Бундесліги між «Байєром» та дортмундською «Боруссією». Гості виграли з рахунком 1:0, єдиний гол було забито зі штрафного, який викликав незадоволення у Шмідта. Тренер настільки обурився, що був вилучений із тренерської лавки, але відмовлявся уходити на трибуни, що змусило Цваєйра перервати поєдинок та відправити команди до роздягалень. Гру було поновлено лише через вісім хвилин – звичайно ж, уже без Шмідта на тренерському місці.

Додамо, що минулого сезону Фелікс працював на 30 матчах, у тому числі 11 міжнародних, у яких показав 125 попереджень (у середньому – трохи більше чотирьох за гру), вилучив чотирьох футболістів та призначив 9 пенальті.

Нагадаємо, гра «Динамо» - «Бенфіка» відбудеться у середу, 17 серпня, у польському місті Лодзь. Початок – о 22:00 за київським часом.