10 серпня 2022 16:36

Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ: "У матчі зі "Штурмом" у Граці "Динамо" багато терпіло, а все вирішив досвід Луческу"

Київське Динамо і у матчі-відповіді обіграло австрійський Штурм, вийшовши в плей-офф раунд кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА. Наставник юнацької збірної України Володимир Єзерський оцінив матч у Граці та назвав головних «винуватців» перемоги Динамо.


– Які у вас враження від переможної гри київського Динамо проти Штурму?

– Звичайно, і футболісти, і тренерський штаб Динамо розуміли, яка важка зустріч на них чекала у Граці. Прекрасна атмосфера на стадіоні, суперник, котрий нав’язав агресивну боротьбу з високим пресингом. Штурм був гарний у фізичному плані. Динамо не дуже комфортно почувалося під таким тиском. І в позиційних і перехідних було багато помилок та втрат м’яча. Тож суперник мав багато моментів біля воріт Динамо. Якщо згадувати весь матч, то гостроти біля воріт Бущана було багато. Роботи у захисників та нашого кіпера вистачало. Проте, програючи, наші футболісти виявили свою волю та змогли забити двічі. Так, українська команда багато терпіла, часто було дуже важко.

– Вже в дебюті динамівці могли відкривати рахунок та почуватися комфортніше…

– Так, Микола Шапаренко просто мав забивати в дебюті зустрічі. Наш хавбек пробив вище воріт із неймовірної позиції. Йшла лише п’ята хвилина гри. У трансляції було видно, як переживав цю ситуацію головний тренер киян. Але ми також маємо подякувати Георгію Бущану. Він знову продемонстрував свій клас. Воротар динамівців постійно рятував команду.

– Підсумкові 1:0 перевели зустріч до овертайму. Що ми там побачили?

– Тут хочу зазначити, що Мірча Луческу вгадав із замінами. Біля воріт господарів почали часто виникати моменти. Можу сказати, що додатковий час вже динамівці контролювали перебіг поєдинку. Дуже важливий м’яч забив Костянтин Вівчаренко. Активний був і Ванат, хоча йому не вистачає досвіду таких ігор. А вже після вилучення гравця Штурму киянам потрібно було довести гру до своєї перемоги. Що вони з успіхом і зробили.

– Після двох ігор з Фенербахче, та першого матчу зі Штурмом, в Австрії гравці Динамо нарешті почали бити по воротах супротивника. З 15 ударів 6 було у площину воріт. За рахунок чого став можливим цей прогрес?

– Знову повернемося до ролі тренера. Досвідчений Луческу знає, як підготувати команду у міжсезоння. У фізичному плані команда готова добре. А ось ці офіційні ігри, причому переможні, надають впевненості футболістам. Все це дає плоди. Потенціал у футболістів Динамо є, і це видно. Важливо, що й у атаці було завершення.

– Але матч розпочався з голу господарів. У центрі поля обрізався Бесєдін і господарі в один пас доставили м’яч у штрафний майданчик, де найнебезпечніший гравець Штурма Хойлунн відкрив рахунок у цій зустрічі.

– Звичайно, всі розуміли, що гравці Штурму діятимуть агресивно. Австрійці пресингували, летіли вперед. І ось у цій ситуації для наших гравців був шанс правильно зіграти в атаці. Маючи стільки простору за спиною захисників Штурму, ми неправильно розпоряджалися своїми можливостями. Я більше розраховував на досвідчених виконавців: Артема Бесєдіна та Віктора Циганкова, у розвитку позиційних атак. Лише наприкінці овертайму Циганков віддав гольову передачу Вівчаренко та забив сам.

– Усім сподобався вихід на поле на 71-й хвилині Караваєва та Вівчаренка. Чи може їх потрібно випускати у стартовому складі?

– Це більшою мірою атакуючі футболісти. Вони люблять грати вперед. Динамівці намагалися розтягнути оборону супротивника, граючи через фланги. У моменті з голом Вівчаренка все було зроблено грамотно – і пас, та його відкриття.

– А Ванат може зіграти на місці Бесєдіна в атаці з перших хвилин?

– Тут все вирішує Мірча Луческу. Це різнопланові футболісти. Я б теж поставив спочатку Бесєдіна. З виходом Артема й стояло завдання, щоб він чіплявся за м’яч, даючи можливість розвивати свої атаки. Ванату потрібен простір за спинами захисників.

– Часто чути, що досвід Луческу допомагає київському Динамо. В чому це проявляється?

– Думаю, що на сьогоднішній день майстерність гравців Динамо не перевершує майстерність футболістів Фенербахче. Проте, все вирішує організація гри команди, дисципліна на футбольному полі. Потрібно грати відповідально та мати терпіння. Все це прищепив своїй команді Мірча Луческу. Ми бачимо, що Динамо переграє своїх суперників. Багаторічний досвід Мірчі Луческу дозволяє йому правильно готуватись до ігор, відштовхуючись від сильних якостей суперника. Все в комплексі: досвід Мірчі та велике бажання футболістів Динамо.

– Рідко побачиш, як за 90 хвилин гри рефері пред’являє футболістам чотири жовті картки, а в овертаймі – 9 жовтих та 1 червону. Чому так сталося у Граці?

– Гра була надважлив. Було багато боротьби, фолів, по обидва боки, відповідно і карток. У цій боротьбі багато нелогічних жовтих карток. Тепер Сидорчук та Гармаш пропустять перший матч із Бенфікою.

– Ваша думка про суперника Динамо у плей-офф раунді Ліги чемпіонів – лісабонську Бенфіку?

– Думаю, що в нинішній Лізі чемпіонів це найсильніший опонент із усіх можливих для нашої команди. Це гранд португальського футболу, справжній європейський зубр. Усі знають силу Бенфіки. На киян чекає ще складніший суперник. Можу наголосити, що через кваліфікаційні матчі Ліги чемпіонів динамівці вже у гарному ігровому тонусі. У команди є тижневий цикл, час на підготовку. Минулого року Динамо та Бенфіка грали в одній групі Ліги чемпіонів. Переконаний, що Луческу зробить необхідні висновки. Важливо, що фізично кияни у добрій формі.

– Шанси пройти нинішню Бенфіку Динамо має?

– Звісно. Буде непросто, навіть важко. Те, що я бачу, Динамо готове до протистояння з Бенфікою.


Фото: УАФ