14 липня 2022 10:51

Артур АВАГІМЯН: "Вважаю, гарантії безпеки під час проведення матчу наразі ніхто не може дати"

Хавбек "Олександрії" Артур Авагімян - про підготовку команди до старту сезону.


- "Олександрія" активно готується до сезону. Як відбувається підготовка? Чи є зміни?

- Так, зміни однозначно є. Тренування у дворазовому режимі, дуже великі навантаження, адже була дуже довга пауза - аж п'ять місяців. Тому тренери ганяють пристойно: видихнути складно.

- Багато хлопців с зайвою вагою повернулись до тренувань?

- З приводу зайвої ваги це до Костихи (Костишина) (Сміється).

А якщо серьозно, то начебто всі хлопці в нормальній формі в плані ваги підійшли. Ніхто з великим пузом не приїхав. А ось ігрові кондиції звичайно потрібно набрати - в цьому плані наразі важко.

- Чи немає побоювань до старту чемпіонату у воєнний період? Загалом, на твій погляд, чи варто проводити УПЛ в Україні?

- Дякую нашим військовим за те, що у нас є можливість тренуватися та сподіватись на те, що матчі УПЛ відбудуться за планом.

Але, звичайно, побоювання є, як і у всіх людей, хто зараз перебуває в Україні. Чесно кажучи, питання дуже суперечливе. Війна дуже сильно вплинула на футбол в нашій країні. Вважаю, гарантії безпеки наразі ніхто не може дати під час проведення матчу. Це дуже важко.

- Питань більше ніж відповідей?

- Саме так. Не зрозуміло з приводу повітряної тривоги. Якщо я буду бiгти 1 на 1 з воротарем, а в цей час тривога, що робити? Бігти в притулок? Або бігти забивати? Або ще момент: при стандарті м'яч уже подали, та він залітає у сітку, а цей час сирена, то гол зараховують, чи ні? Багато спірних питань, на які дійсно немає відповіді.

Але найголовніше це гарантії безпеки, яку ніхто не може дати із зрозумілих причин. Хто буде нести відповідальність, якщо щось трапиться?

Ми ж бачимо, що ракети прилітають і по будинках, по торгових центрах, та будь де наразі. Футболісти теж люди: звичайно всі про це говорять і замислюються. Є побоювання та різні думки з цього приводу.

Дуже сподіваюсь, що наші бійці здолають ворога і усе це закінчиться вже дуже скоро. Віримо у ЗСУ!

- Чи морально тисне у тренувальному процесі війна, яка зараз у нашій країні? Чи не позначатиметься це на психологічному стані футболістів, коли сезон стартує?

- Так, всі думки зараз про це. Мені, як людині з Маріуполя, подвійно болючіше за все те, що сталося з моєю родиною, я втратив близьких через війну в Україні. Це важко прийняти.

Також не бачив сім'ю близько 7 місяців. Звичайно це все дається взнаки в моральному плані. Вони переживають за мене, я - за них, але з цим доводиться жити, такі реалії на сьогодні. Ми професіонали і повинні виконувати свою роботу. Будемо психологічно триматись та, сподіваюсь, психологічно підготуємось до старту.

- Деякі футболісти кажуть, що краще б УПЛ проводили закордоном: і глядачі були б, і фінанси зібрати клуби могли, і безпечніше для футболістів. На твій погляд, чи справедливо і правильно було б проводити УПЛ поза Україною?

- Як мінімум, ми могли б фінансово більше допомагати - збирали б гроші на футболі, як це робили і "Динамо", і "Шахтар" у товариських іграх. Це однозначно було б плюсом для усіх.

Але тут теж є складні моменти і питання. Хто утримуватиме клуби за кордоном? Хто оплачуватиме утримання команди? На багато речей закордоном треба було б витратитися. Думаю, тут на перше місце виходить фінансова складова, яка завдає багато складнощів керівництву клубів та ліги.

- Повернімося до футбольних реалій. Цього літа ходили розмови про твоє повернення до "Чорноморця". Тобі б хотілося знову одягнути футболку "моряків"?

- Читав про це в інтернеті. Зі мною навіть зв'язувалися вболівальники клубу, з якими в мене особисті відношення. Хотів би відзначити саме ставлення фанів "Чорноморця" до мене. За цим я десь сумую. У нас із ними дуже теплі та міцні стосунки.

- Немає думок покинути "Олександрію"? Впевнений, що в тебе є закордонні варіанти.

- Зараз у мене контракт з "Олександрією", і я не можу думати про будь-які варіанти за кордоном. Лише якщо заплатять за мене гроші, які зможуть влаштувати клуб, або вийдуть напряму на клуб, то вже можна буде про щось говорити, а так - ці пропозиції не можна назвати серйозними.

- "Шахтар" залишили багато футболістів. Чи немає мрії знову одягнути футболку "Гірників"?

- "Шахтар" дав мені футбольну школу. "Шахтар" - це гранд українського футболу, і потрібно заслужити, щоб грати там, а не просто говорити про це.

- "Олександрію" залишив Ковалець. Як тепер команда без головного креативника та хто займе його позицію?

- Я грав на позиції 10 номера майже постійно раніше, але у "Олександрії" мене ставлять поки що тільки на фланг. Думаю, якщо поставлять на позицію 10, то я б із задоволенням постарався би перекрити цю солідну втрату клубу. (Смеється)

- Які цілі "Олександрія" ставитиме перед собою на майбутній сезон?

- Вигравати кожен матч і рухатися від гри до гри. У нас дуже хороший склад. Думаю, нам під силу зайняти високі місця, але знову ж таки потрібно не говорити про це, а багато працювати і робити на полі усе для цього.