1 липня 2022 19:17

"З жеребом не пощастило". Андрій Шахов оцінив перспективи "Динамо" у Лізі чемпіонів

Київському "Динамо" не пощастило з жеребом у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів сезону-2022/23. Потенційними суперниками команди Мірчі Луческу були АЕК з Ларнаки й "Фенербахче" зі Стамбула. Киянам дістався сильніший і відоміший суперник. Матчі відбудуться 21 й 27 липня в Польщі, де "біло-сині" проводитимуть домашні поєдинки єврокубків, і в Туреччині. Переможець продовжить боротьбу за путівку до групового етапу ЛЧ, а той, хто програє, вилетить до Ліги Європи.


Проте навіть проти такого серйозного супротивника за нинішнього становища "Динамо" має всі шанси на позитивний підсумковий результат. Так вважає авторитетний футбольний журналіст і коментатор Андрій Шахов.

В інтерв'ю Gazeta.ua експерт розповів, на що варто очікувати від майбутнього протистояння, а також оцінив перспективи київської команди на успіх.

Як оцінюєте жереб Ліги чемпіонів? Чи можна казати, що "Динамо" не пощастило?


Погодьтеся, коли був вибір між скромним віцечемпіоном Кіпру, який ніколи раніше не грав навіть у кваліфікації Ліги чемпіонів і взагалі нічого не добивався в єврокубках, і "Фенербахче", внаслідок чого нашому клубу дістається куди грізніший останній варіант, доречно говорити про те, що з жеребом "Динамо" не пощастило. До того ж матч у відповідь відбудеться на "Шюкрю Сараджоглу" (домашній стадіон стамбульського клубу. – Gazeta.ua).

З іншого боку, всі ми чудово розуміємо: якщо команда знову розраховує грати в Лізі чемпіонів, суперників рівня "Фенербахче" проходити потрібно. Бо очевидно, що попереду противники будуть ще сильнішими й майстернішими.


Чи має реальні шанси "Динамо" пройти "Фенербахче"?


Зрозуміло, що шанси є. А як може бути інакше?


Загалом прогнозувати результат цього протистояння – доволі непросте завдання. З одного боку, ніхто не знає, що таке "Фенербахче" зразка липня 2023 року. Адже попри друге місце й повернення до кваліфікації ЛЧ, "канарки" влітку змінили тренера. А новий віник, як відомо, по-новому мете. На цей час ми можемо тільки здогадуватися, як і в що гратиме "Фенербахче" Жорже Жезуша.


З іншого боку, "Динамо" з відомих причин 2022-го не провело жодного офіційного матчу. Так, ігрову практику хлопці мають, проте одна справа проводити контрольні й благодійні поєдинки, а інша – рубатися з надзвичайно вмотивованим і амбітним суперником. Який має найбільший у Туреччині бюджет і, мабуть, найкращий у країні добір гравців.


А проте ми чудово знаємо потенціал наших футболістів, які 2021 року здобули неоціненний досвід гри й у Лізі чемпіонів з топовими противниками, й у фінальній частині чемпіонату Європи. І чесно, віддаючи належне гравцям суперника, я не впевнений, що в нинішньому "Фенербахче" є футболісти кращі за Забарного, Шапаренка, Циганкова, Буяльського. До того ж які разом грають не перший сезон. Мені здається, що потенціал гравців "Динамо" вищий.


Прихід нового тренера й активність турецького клубу на трансферному ринку можуть зіграти на руку "Динамо"? Футболісти можуть бути незіграними й не до кінця розуміти вимоги нового наставника.


Я не говорив би поки про активність на трансферному ринку. Поки що "Фенербахче" розстався тільки з відомим у нас аргентинцем Хосе Сосою, якому вже 37, а посилився лише Брумою та Лінкольном, яких чудово знає Жорже Жезушу. Решта поки не більше, ніж чутки. Так, чутки багато в чому показові. Наприклад, сватають у "Фенер" Довбика, Дзюбу й Серлота – форвардів-силовиків. З цього, наприклад, можна зробити висновок, що Жорже Жезуш збирається грати, як було в нього і в "Бенфіці", з яскраво вираженим наконечником. Прихід когось із цього тріо означатиме зміну стилю "Фенербахче" у порівнянні з тим, як команда грала минулого сезону. Але поки нікого з них не підписали, маємо лише здогадки, засновані на іменах потенційних новачків і спогадах про те, як грали попередні команди Жорже Жезуша.


Однак є ще один нюанс. За винятком пів року в "Аль-Хілялі", Жезуш, попри свій колосальний досвід працював винятково з португальськомовними командами. І тут питання: чи зможе Жорже Жезуш менш як за місяць донести свої ідеї до футболістів в умовах мовного бар'єру? Відповідь дасть лише протистояння з "Динамо". Проте очевидно, що Жезуш – наддосвідчений майстерний тренер, який, на жаль, має досвід успішної роботи в матчах з київським "Динамо".

На вашу думку, чого очікувати від майбутнього протистояння загалом?


Як кажуть, у страху очі великі, і я з побоюванням чекаю на перший матч. Зрозуміло, що все складається проти "Динамо". У країні триває війна... Брак турнірної практики, яка зазвичай ставала союзником наших команд (нагадаю, що наші неодноразово проходили турків у кваліфікації Ліги чемпіонів), адже турецький чемпіонат стартує наприкінці серпня, неможливість зіграти в рідній країні й місті, на знайомому стадіоні зі своїми вболівальниками. Усе це грає на руку супернику киян.


Але немає жодних сумнівів у тому, що подібні складнощі лише додадуть нашим хлопцям мотивації та бажання пройти турецький бар'єр. Тож упевнений: буде наполеглива, напружена, самовіддана боротьба, у якій "Динамо" матиме перевагу у швидкості й зіграності.


Автор: Ярослав Твардовський