1 липня 2022 12:54

На ЧС-2022 буде діяти напівавтоматична система визначення офсайду

Суддям на Чемпіонаті світу-2022 у Катаї знадобиться менше часу на фіксацію поза грою. У п'ятницю ФІФА оголосила, що на Мундіалі буде використана нову технологія – напівавтоматична система визначення офсайду.


На стадіонах у Катарі встановлені 12 камер стеження, які фіксуватимуть точне положення на полі м'яча та 29 точок кожного футболіста, ключових у визначенні поза грою. Нові дані надходитимуть 50 разів на секунду. Також спеціальний датчик буде розміщений у центрі м'яча. Він посилатиме сигнали у відеоопераційну 500 разів на секунду. Тож можна буде визначити точний час удару.

За допомогою штучного інтелекту система автоматично сповіщатиме відео-помічника рефері про офсайд. Перед тим, як повідомити результат рефері в полі, суддя VAR зможе сам перевірити рішення системи, переглядаючи автоматично створену лінію офсайду. Весь процес ухвалення рішення займатиме лічені секунди.

Після затвердження рішення з офсайду VAR і рефері в полі система згенерує 3D анімацію епізоду, яка буде демонструватися на великих екранах стадіону і буде доступна телетрансляторам.

Напівавтоматична система визначення офсайду раніше успішна була випробувана ФІФА на Кубку арабських націй-2021 та Клубному чемпіонаті світу-2021.