30 червня 2022 14:35

Український авторитетний арбітр висловив усе, що думає про скандальний епізод з Ярмоленком у матчі з Уельсом

Через вторгнення росії 24 лютого футбольні змагання в Україні були заморожені. Але якщо клубні турніри поки що не відновилися, то національній збірній на європейському рівні виступати необхідно, пише zbirna.com.


І саме червневі матчі синьо-жовтих стали приводом для розмови із вітчизняними футбольними фахівцями. Взяв участь у опитуванні і відомий у минулому арбітр Мирослав Ступар.

- Які ваші враження від виступу збірної України у червневих матчах?

— На мій погляд, під керівництвом Олександра Петракова стиль гри нашої головної команди країни змінився на краще. Футболісти намагалися діяти не від оборони, а шукали гострих продовжень за допомогою вертикальних передач, з використанням флангів. Вважаю, що стикові поєдинки із Шотландією та Уельсом, в яких визначався володар путівки до фінальної частини світового форуму в Катарі, наші хлопці провели на високому рівні. І більше заслужили на перемогу, ніж валлійці.

Що стосується виступу в Лізі націй, то є претензії лише щодо повторного поєдинку з Ірландією. Швидше за все, не обійшлося без психологічного збою, що завадило мобілізуватися та зіграти через не можу. Але й нічийний результат за такого розкладу — не найгірший результат.

- У чому, на вашу думку, головна причина поразки синьо-жовтих у вирішальному матчі за вихід на чемпіонат світу з Уельсом?

— У протистоянні рівних суперників багато залежить від того, хто менше помиляється. На жаль, прикра зрізка Андрія Ярмоленка не в гольовій ситуації дозволила господарям схилити шальки терезів у свій бік. Втім, помилився і арбітр Антоніо Матео Лаос, самовпевненість якого дорого коштувала українцям. Як на мене, якби він скористався підказкою системи VAR, то змінив би своє рішення і призначив пенальті у ворота валлійців, коли ті порушили правила у боротьбі з Андрієм Ярмоленком. До речі, мене здивували деякі вітчизняні експерти, які стверджували, що контакт гравця господарів із Ярмоленком був незначним. Якщо відверто, то я не знаю, який матч вони дивилися, бо фол був очевидним. Звичайно, прикро, що все закінчилося для підопічних Олександра Петракова в Кардіффі так плачевно, оскільки вони заслуговували на кращу долю.

- Як ви вважаєте, Олександр Петраков продовжить роботу із збірною України?

— Я не бачу сенсу щось змінювати на тренерському містку. Переконаний, що після появи біля керма Олександра Петракова, наша збірна почала демонструвати сучасний стиль. В ігровому плані зрушення на краще сумнівів не викликають. А буде гра – будуть і гучні перемоги.

Василь МИХАЙЛОВ