28 червня 2022 11:48

Історичний хет-трик Володимира Мунтяна

Володимир Федорович Мунтян золотими літерами вписав своє ім'я в історію київського «Динамо».


Семиразовий чемпіон СРСР, дворазовий володар Кубка СРСР, володар Кубка Кубків і Суперкубка УЄФА, найкращий футболіст року в СРСР і номінант на Золотий м'яч від France Football за підсумками 1969 року – далеко не повний перелік досягнень легендарного хавбека.


Рівно 50 років тому, 28 червня 1972-го, відбувся пам'ятний для Мунтяна матч. У цей літній день кияни гостювали в сонячному і спекотному Баку, де зустрілися з «Нефтчі» на Республіканському стадіоні. Це був поєдинок 13-го туру чемпіонату.


У цій грі Володимир Мунтян оформив свій єдиний у кар'єрі хет-трик. Він відкрив рахунок на 19-й хвилині зустрічі, а ще два голи забив одразу по перерві, довівши рахунок до розгромного. Щоправда, господарі поля відразу відіграли один гол, однак капітан киян Віктор Колотов незабаром відновив перевагу українців до трьох м'ячів.


Ось як описували те, що відбувалося на полі в Баку, газети тих часів:


«...М'яч, що влетів на 19-й хвилині у ворота "Нефтчі", винагородив старання гостей, які мали весь цей час ігрову та територіальну перевагу. Ще на самому початку матчу Мунтян вийшов сам на сам із Шеховим, але, напевно, вважаючи, що перебуває в положенні "поза грою", повів себе вкрай нерішуче, і захисник бакинців вибив м'яч за бокову лінію. За хвилину з вигідного положення б'є головою Веремєєв, але м'яч проходить над самою поперечиною. А потім сильний удар Мунтяна змусив Шехова зробити акробатичний кидок.


Не чекаючи такого бурхливого натиску, бакинці розгубилися, гра у них явно не пішла. Особливо безпорадними були захисники, які помітно поступаються у швидкості динамівським форвардам. Ось як був забитий перший гол. Пузач, Колотов і Мунтян переграли чотирьох захисників жителів півдня, залишили їх позаду, і Мунтян, метрів із десяти, відправив м'яч у ворота через Шехова, який кинувся йому під ноги.


Ледве розпочався другий тайм, як на світловому табло знову з'явилося прізвище Мунтяна: це його сильний і несподіваний удар метрів із 25-ти застав зненацька Шехова. А ще за кілька хвилин, скориставшись черговою помилкою стопперів ''Нефтчі'', Мунтян вийшов на ударну позицію і пробив. Одразу ж Банішевський здалеку точним ударом у дальній від Рудакова кут скоротив розрив.


Цей епізод послужив для бакинців сигналом до штурму. Вони атакують великими силами, до штрафного майданчика киян нерідко стягуються майже всі гравці. У такій штовханині розважливіше й холоднокровніше діяли гості. Заволодівши м'ячем, вони відразу кинулися в контратаку, одна з яких завершилася голом».


Чемпіонат СРСР - 1972. «Нефтчі» (Баку) - «Динамо» (Київ) 1:4 (0:1)

28 червня 1972. 19.00. Баку. Республіканський стадіон ім. Леніна. Сонячно. 29 градусів. 20000 глядачів.

Арбітри: Руднєв (Москва), Ревзін (Москва), Шкловський (Москва).


Нефтчі: Шехов, Кулієв, Брухтій, Легкий, Юмакулов (Смольников, 10), Семіглазов, Зейналов, Аббасов, Банішевський, Гаджиєв, Стекольніков (Алі-Заде, 46).


Динамо: Рудаков (Самохін, 70), Доценко, Фоменко, Матвієнко, Решко, Трошкін, Мунтян, Пузач, Колотов, Веремєєв, Кочубинський (Зуєв, 70).

Голи: 0:1 Мунтян (19), 0:2 Мунтян (46), 0:3 Мунтян (53), 1:3 Банішевський (54), 1:4 Колотов (68).


До слова, у 1972-му році команда Олександра Севідова завоювала срібні медалі, а чемпіоном Союзу єдиний раз в історії стала «Зоря». Але це буде в кінці сезону, а за десять днів до матчу в Баку динамівці Києва у складі збірної СРСР завоювали звання віце-чемпіонів Європи. Володимир Мунтян був у заявці команди в Бельгії, проте в матчах участі не брав.