25 червня 2022 10:40

Ярмолюк в АПЛ - історичний прорив чи "помилка 404"?

18-річний гравець Дніпра-1 Єгор Ярмолюк отримав робочу візу у Британії. Михайло Співаковський пояснює, чому ця подія виглядає одночасно епохальною і... максимально дивною.


Після «Брексіту» візове регулювання для футболістів в Англії значно посилилося. Ярмолюк не мав шансу отримати автоматичну візу – для цього йому потрібно було провести 60 або більше відсотків офіційних матчів за збірну України (27-е місце у рейтингу ФІФА) за останній рік (для гравців віком старше 21 року рахуються два роки). Ярмолюк провів за першу збірну 0 хвилин. Хоча й значився у резервному списку Петракова у тому випадку, якби головний тренер відмовився від динамівців.

Ярмолюк не мав шансів набрати потрібну кількість умовних балів (15), щоб отримати візу за шкалою додаткових критеріїв. Він не грав за збірну України та провів лише 404 хвилини (16 матчів) в УПЛ за останні два роки. Він ніколи не грав у єврокубках. Зачепитися не було за що.

Таким чином, робоча віза Єгору Ярмолюку могла бути видана лише на підставі спеціального прохання, яке адресується клубом-покупцем гравця до ФА на підставі його «виняткового потенціалу та достатньої якості, щоб сприяти розвитку гри в Англії». І Ярмолюк за клопотанням «Брентфорда» був визнаний таким гравцем! Хоча свого часу у подібному статусі було відмовлено «Арсеналу» для Яя Туре та Анхеля Ді Марії.

А ось вам ближчий приклад: влітку 2016 року у робочій візі у Британії було відмовлено… Олександру Зінченку, який уже був регулярним гравцем збірної України (зіграв на ЧЄ-2016), але недобрав належної кількості хвилин для документа в АПЛ. У результаті «Ман Сіті» віддав українця в оренду в ПСВ, щоб той паралельно надолужував ігрову практику у збірній.

Окей, повіримо, що Ярмолюк і справді унікальне явище для АПЛ. Що чекає на Єгора далі? Контракт із «Брентфордом» - справа найближчих днів. Сума трансферу = 1,6 млн. євро + 10% від наступного продажу для Дніпра-1. Що є фантастичною цифрою для 18-річного українця, який НЕ був основним гравцем свого клубу в УПЛ.

Нюанс у тому, що власник «бджіл» Меттью Беннем є господарем і датського «Мідтьюлланна». У команді Ярмолюка (трансфером займався – ну, звичайно, «Простар» Вадима Шаблія) впевнені, що «Брентфорд» бере хлопця лише під себе, а не для оренди сателіту. Дай Боже, але поки що не доведено.

А ось вам бонус-факт: паралельно контракт Ярмолюку на тих самих умовах пропонувала «Сампдорія». Але футболіст і його сім'я віддали перевагу не Серії А, а Туманному Альбіону. Може, налякав прецедент Супряги?