16 червня 2022 15:38

Андрій ВОРОБЕЙ: "Довбик та Мудрик – це майбутнє нашої збірної. Але поки що вони ще йдуть до найкращих моментів у своїй кар’єрі"

Колишній нападник збірної України та донецького Шахтаря Андрій Воробей спеціально для Sport Arena прокоментував виступ команди Олександра Петракова у Лізі націй.


«Як оціню матчі збірної України у трьох червневих поєдинках Ліги націй? У принципі, у цих трьох матчах збірна України виглядала непогано. У принципі, це були непогані поєдинки. Водночас у деяких іграх тренерський штаб переглянув найближчий резерв команди. Тому ці матчі пішли на користь українській збірній. Звичайно, хотілося, щоб інтервал між поєдинками був більшим. Бо зіграти за тиждень три матчі – це дуже жорсткий графік. І це стосується не лише наших футболістів. Це стосується всіх збірних. Багато хто вже подумки був у відпустці, а їм потрібно було грати матчі. Тому, якби ігри були за тиждень, то це було б непогано. Але, повторюся, це були непогані матчі, які пішли на користь нашим гравцям.

Україна з сімома очками лідирує у групі В, які шанси на перемогу у квартеті? Вся боротьба ще попереду. Ще належить зіграти два матчі з Шотландією і поєдинок-відповідь з Вірменією. Тому зараз важко говорити про таке..

Чи залишиться Петраков біля керма збірної України? На мою думку, було б логічно залишити Петракова наставником української команди. Він у такій складній ситуації майже зміг вивести команду на чемпіонат світу. Він зумів вивести збірну до плей-офф кваліфікації мундіалю, потім була гарна гра із Шотландією. Але десь не пощастило у поєдинку проти Уельсу. Але потім матчі Ліги націй показали, що тренерський штаб уміє контактувати з футболістами та знаходити правильні рішення. Тому я не бачу приводу міняти головного тренера.

Що думаю щодо Довбика та Мудрика, які почали частіше з’являтися в основному складі? Щодо Мудрика, то він дуже талановитий, неординарний та швидкий футболіст. Мудрик добрі рішення на полі приймає. Але він ще трохи сируватий і молодий для виконання того, що ми хочемо побачити. Так, він виконує непогані дії, але у вирішальний момент у нього не вистачає завершальної передачі. Він все робить супер, але останнього кроку не вистачає. Це говорить про те, що він молодий хлопець. У нього ще немає цього досвіду та цієї родзинки, щоб сконцентруватися на останньому моменті та віддати точну передачу або забити гол. Він мав такі моменти, але цього не робив. Хоча були суперситуації, коли він обігравав по три-чотири особи, але результативної кінцівки не було.

Щодо Довбика, то, дійсно, він забив два м’ячі у матчах Ліги націй. Але, на мою думку, поки що він фізично не готовий. Тяжко йому, тому що ми чудово розуміємо, що він багато пропустив, не тренувався, як і багато інших хлопців. Тому важко йому. Навіть у матчі з Ірландією (1:1), в якому Довбик забив, як на мене, він виглядав непереконливо. Зате він забив гол! І тут до нього, як до нападника, запитань немає.

Довбик та Мудрик – це майбутнє нашої збірної. Але поки що вони ще йдуть до найкращих моментів у своїй кар’єрі. Ходять чутки, що Довбик може перейти до «Торіно», а Мудрик до «Байєра»? Писати можна, що хочеш, а от коли перейдуть, тоді говоритимемо. Дай Боже! Їм треба переходити – і одному, і другому. Вони мають більше шансів розвиватися. Якщо вони перейдуть до цих команд, це буде плюс для них і для нашої збірної.

Що скажу щодо Андрія Пятова, який завершив кар’єру у збірній України? Такі люди заслуговують лише на похвалу та оплески. У нього була хороша кар’єра у збірній, він добрий хлопець. І це не лестощі. Андрій справді непоганий хлопець. Він не був помічений у якихось інцидентах. Тому Пятов справді легенда українського футболу, справді один із лідерів українського футболу. Таким людям завжди потрібно стоячи аплодувати, фанати завжди пам’ятатимуть його виступи. Він навіки вписав своє ім’я в історію українського футболу, оскільки зробив внесок у розвиток українського футболу».