11 червня 2022 19:32

Олександр СОПКО: "Пятов відчуває, що не можна своїм авторитетом тиснути на тренера та перекривати дорогу молодим"

Футбольний експерт Олександр Сопко в бесіді з кореспондентом Footboom дав оцінку матчу Ліги Націй, що пройшов між збірними України та Вірменії. Нагадаємо, синьо-жовті здобули розгромну перемогу з рахунком 3:0.


Циганкову не вистачало практики, щоб вийти на свій рівень
- Результат на табло відображає перебіг гри?

- Я думаю, що так. Переконливий рахунок, за грою наша збірна виглядала набагато впевненіше, майстровіша, мала перевагу у всіх компонентах. І я думаю, що рахунок цілком справедливий, він навіть міг би бути й більшим.

- Багато останнім часом було критики на адресу Циганкова. За сьогоднішньою грою, за створеними небезпечними моментами можна сказати, що він десь уже повертає свою минулу форму?

- Думаю, що такому тонкому, технічному, гострому гравцеві завжди потрібна практика, щоб почуття м'яча, партнера, єдиноборства з'явилося, щоб було вміння прораховувати швидко як комп'ютер варіанти. Для цього потрібна практика. Її у Циганкова довго не було, а ті матчі, що він грав – це все-таки зовсім інше напруження. Вікторові цього не вистачало, щоби вийти на свій рівень. Від практики залежить ігровий тонус, уміння показувати свою гру.

Не думаю, що Сидорчук та Степаненко вже зможуть додати
- Як оціните Сидорчука, наскільки це реальна, повноцінна заміна Степаненка, на якого нинішній тренерський штаб, зважаючи на все, вже серйозної ставки не робить?

- Ті ігри, які були проведені – вони не з найсильнішими суперниками. Якщо ми хочемо відчутного прогресу, хочемо бачити збірну майбутнього, яка реально претендує на хороші місця, участь у турнірах, то позицію опорника треба посилювати, шукати інших гравців. Щодо Сидорчука, то я не вважаю, що в такому віці він, як і сам Степаненко, зможуть додати та відповідати новій футбольній генерації, яка вже стає кістяком – той же Малиновський, Зінченко, Циганков, той самий Мудрик, Яремчук, Забарний. Тренерському штабу, як на мене, варто було б розширити пошук і варіанти, можливо, зовсім іншого поєднання. У грі з контролем м'яча, з грою гострою, креативною і Степаненко, і Сидорчук – вони трохи поступаються перерахованим гравцям. Так, є у хлопців досвід, бійцівські якості, але при цьому трохи втрачено швидкість. Проти серйозних команд нівелювати цей недолік буде складно.

Вважаю, що Сидорчук та Степаненко ще допоможуть, тим більше, я не хотів би, щоб Степаненко остаточно завершив кар'єру. Сподіваюся, він професіонал, з характером, а значить ще гратиме. Як і Сидорчук. Але водночас опорник, який грає лише на оборону, такий собі хлопець-сорочка – це шлях у минуле, адже у сучасному футболі гравець має вміти все, бути універсалом, поділу на спеціалізацію вже немає.

- Ми не пропустили сьогодні, чи це недоопрацювання суперника чи наші захисники зіграли добре?

- Ну якщо говорити про помилку Забарного, який трохи у свої ворота не зрізав, то вона чисто технічна, говорити про неї як про системну не можна. Просто сьогодні наш суперник був набагато слабшим, він не створив контргри. Плюс захисникам досить легко було грати, вони відпочили, мали змогу зупинитись після минулого матчу. Тож тут насамперед "заслуга" суперника. Тим більше, вважаю показником гарної гри, коли, навпаки, доводиться багато та успішно оборонятися. У той же час, той час, коли, як уже згадувалося, Забарний мало не забив, плюс обрізок було багато - все це говорить про те, що нашим захисникам ще є, над чим працювати.

П'ятов ще знайде радість у будь-якій іншій діяльності
- Андрій П'ятов зіграв останній матч за збірну, йде епоха. Як вважаєте, він може повернутися, як це вже було один раз?

- Якщо Андрій про це вже заявив, то, мабуть, це була не одна безсонна ніч чи день у роздумах. Він хлопець дорослий, серйозний. Потім, і П'ятов це, напевно, відчуває – не можна своїм авторитетом піддавлювати тренера та одночасно перекрити кисень іншим голкіпером, тим більше, що у нас зараз покоління молодих, перспективних гравців, які мають конкурувати між собою. Упевнений, П'ятову важко далося таке рішення, але це життя. Андрій чесно, професійно, на хорошому рівні провів усі свої сезони у футболці синьо-жовтих, це дуже високий показник.

Хочеться побажати йому легко перейти період розлучення з футболом, це важко для будь-якого футболіста і швидше інтегруватися в іншу роботу. З його досвідом, професіоналізмом він знайде ще радість у будь-якій іншій діяльності.


Фото - Footboom