11 червня 2022 08:29

Олександр СЕВІДОВ: "У матчі з Ірландією Україна мала некерований хаос"

Відомий український тренер Олександр Севідов поділився своєю думкою про виступ національної збірної України у відбіркових матчах плей-офф раунду чемпіонату світу та кваліфікаційних іграх Ліги націй.


— Наша збірна не пробилася до фінальної частини чемпіонату світу у Катарі. Чому ми не змогли перемогти Уельс?

— Якщо виходити виключно за футбольними моментами, то наша збірна сильніша і за Шотландію, і за Уельс і за Ірландію. Психологічна підготовка є дуже важливою. Я дуже не люблю, коли перед важливими матчами кажуть: це матч року, матч життя тощо. Гадаю, що зі Шотландією збірна України заслужено виграла. А тепер згадаємо, що цього дня збірна Уельсу грала матч Ліги націй у Польщі. Тренер Уельсу вісім провідних гравців навіть не взяв у Польщу. У них всі думки були тільки про вихід на чемпіонат світу. А в нас же не було особливої нагоди, щоб провести ротацію.

Хлопці сильно навантажилися у Глазго. Яскравий приклад – дії Руслана Малиновського. У Глазго він грав із розлюченістю, зі злістю. Ми пам'ятаємо, як він на дев'ятій хвилині отримав жовту картку за гру у відборі. Цього в Кардіффі він уже не мав. Фізично відновитись можна, а ось емоції повернути – це важче. Так, всі кажуть, що з Уельсом іспанський арбітр Лаос повинен був призначити одинадцятиметровий удар. Але ж його ще забити треба. І все ж таки – наша збірна цілком могла виграти в Кардіффі. Єдине, ми діяли тактично дещо прямолінійно, якщо говорити про матч із Уельсом.

- Перейдемо до Ліги націй. У багатьох досі подив, навіщо потрібно було перевантажувати міжнародний календар, додаючи ще цей турнір.

— Вважаю, що цей турнір потрібний. Усі тренери виставляють найближчий резерв, роблять ротацію. Тому ж Олександру Петракову стає зрозуміло, на кого робити ставку у майбутньому. Однак якщо порівнювати дві гри в Кардіффі та Дубліні – це дві великі різниці. Напруження не те, ажіотаж незрівнянний. Наш тренерський штаб надав основним футболістам паузу, грав лише Віталій Миколенко. Хоча дивлюся на гру збірної Хорватії, там грає ветеран Лука Модріч та нічого, все нормально. Тож цей турнір необхідний.

- Яким вам запам'ятався матч Ірландія – Україна?

- У футболі є вираз: добре грали, але програли. А буває навпаки. Завжди важливий результат, і ми його досягли в Дубліні. Про гру Манчестер Сіті, за тренерства Гвардіоли кажуть – керований хаос. Так от у середу, на мою думку, у нас був некерований хаос.

Багато хто скаже, збірна України вперше грала в такому поєднанні і це правда. Наша збірна випробувала схему із трьома центральними захисниками. Тактичної стрункості мало. У деяких моментах нам пощастило. Усі знають, що футбол це гра епізодів. І все ж таки видно спустошеність у діях наших хлопців – втрачена путівка в Катар дається взнаки. Велика мета поки що недосяжна. Але тим цінніша перемога, здобута в Ірландії.

— Про когось персонально з гравців хочете сказати?

— Так, про Мішу Мудрика. Поки що у збірній України він виглядає не дуже переконливо. Дуже багато браку в нього. Він намагається обіграти по 3-4 суперники, хоча цілком може зробити передачу на партнерів. Всі знають, наскільки ірландці самовіддані, але Мудрік прет на них напролом.

— Вам сподобався скасований гол Качараби?

- Звісно. Так м'яч ліг йому на ногу. Хоча дехто може сказати – вдарь він ще так 100 разів і не забив би. Жаль, що скасували гол, але рефері мав рацію. А ось гол Циганкова – це була подача у воротарську. Туди мали бігти партнери Віктора. Так, воротар ірландців не врятував, але подача була блискуча. Майже як у Бейла, коли Ярмоленко зрізав м'яч у власні ворота.

- Десять замін від Олександра Петракова - таке побачиш нечасто.

— Турнір для цього й вигадано. Усе наш наставник зробив правильно. Він дав перепочити провідним виконавцям. У наших легіонерів був напружений сезон.

— Хтось із семи дебютантів, котрі зіграли вперше в офіційних матчах за національну збірну, має шанс стати основним гравцем?

- Безперечно. У кар'єрі того чи іншого футболіста є шанси, у збірній їх багато не буде. Сирота та Бондар не так часто грають у своїх клубах, Попов часто травмується. Довбику треба заспокоїтись. Вимушена пауза у нашому чемпіонаті не пішла йому на користь. Свою агресію він розгубив. На позицію Зінченка та Малиновського у нас є Пихальонок.

— На вашу думку, хто фаворит у нашій групі?

- Збірна України. Поки ми лідери за очками з шотландцями, але ми знаємо їхню силу. Нещодавно ми їх переграли повністю. Хоча заруба із шотландцями восени буде ще та. Вони захочуть взяти у нас реванш. Але наші гравці майстрів будуть.

— Попереду у збірної України два домашні матчі у Лізі націй. І проведе вона їх у польському місті Лодзь. Це правильне рішення УАФ грати у Польщі?

- Так. Дуже багато наших переселенців зараз у Польщі. Збірна України – це бренд. На іграх у Лодзі буде чудова атмосфера. Польща стала для нас другою футбольною домівкою.