5 червня 2022 11:45

Блогер: "У матчі з Уельсом дуже не бажано "помирати" в останні 30 хвилин, як це часто з нами буває"

Блогер Михайло Смоловий у своєму телеграм-каналі проаналізував гру збірної Вельсу, з якою сьогодні зіграє свій матч Україна.


- Немає якоїсь тривоги, як і перед Шотландією. Від ранкових вибухів тривожніше було чи за долю оборонців Азовсталі тривожніше досі. Бо якщо всі в штабі зробили усе те, що й мали до матчу, то ігрова ситуація має бути контрольована. Вельс трохи відрізняється від попередників, але не настільки, щоб виникли такі проблеми з їх нейтралізацією, які не можна вирішити на полі упродовж гри.

Якщо порівнювати, то Шотландія на фоні Вельсу ледь не тікі-таку грала. Ну, жартую, звичайно, але валлійці за своїм стилем ще більш схожі на рожеву мрію Петракова:
⁃ обидві британські команди мають схожий % володіння, інша справа, як вони до нього ставляться
⁃ Вельс, наприклад, ще більш прямолінійний (виконують меньше передач та вони менш точні)
⁃ лонгболять на тому ж рівні, але влучність на ~10% нижча
⁃ точність передач до фінальної третини та з просуванням теж нижча на ~7-8%

А зараз тримайтеся за щось. Незважаючи на місцями суттєву різницу у якості пасової гри не у кращу сторону, Вельс:
⁃ частіше створює удари за Шотландію (11.78/90 проти 11.51/90)
⁃ їх якість вища (0.134 xG проти 0.127 xG)
⁃ рідше влучають у площину, проте частіше забивають у цьому відборі (1.67/90 проти 1.52/90)

Якщо дехто називав шотландців примітивними, то не знаю якими Вельс обізвати. Але ця свята простота дає їм результат, як і Петракову на ЧС U20. Тож можна стібатися, але варто трохи рахуватися.

Для нас від цих відмінностей завдання не змінюється: маємо контролювати гру, а не перетворювати поле в шосе в обидва напрямки. Бо у змаганні в «бистриє флангі»/бий-біжи ми не будемо аж такими вже фаворитами.

Колись давно я розповідав про феномен Олександрії, тут дещо схожа історія:
⁃ лише 30.97% їх ударів виконуються з-за меж штрафного, бо стиль команди не потребує їх, вони орієнтовані на удари з хороших позицій у швидких відривах та при стандартах
⁃ у шотландців був 40.44%
⁃ у нас відсоток вищий - 43.31%

Ще один цікавий факт, що з 4 голами після кутових ділять бронзу відбору в поляками (золото в Англії з Норвегією - по 5). Вони не беруть потужністю, а досить вправно стандарти розігрують та дограють їх: лише Бен Девіс забив після прямої подачі, тричі або заштовхували, або другий темп. У скоттів було два.

Єдине, що трохи турбує: Вельс здатен, як кажуть в УПЛ «тєрпєть»! «Тєрпіли» ще ті:
⁃ у 2020 зіграли 6 офіційних матчів і в останні 30+ хвилин пропустили лише раз (від фінів), 4 (!) рази мінімально вириваючи перемогу (по 1:0)
⁃ у 2021 на Євро в останні півгодини+ гри зрівняли рахунок зі Швейцарією (1:1), добили турків (2:0) та вистояли з Італією, пропустивши правда до цього; лише Данія добила їх в ПО забивши ще два у четвертій грі (4:0)
⁃ у тому ж 2021 році у відборі до ЧС у 8 матчах валлійці пропустили в останні 30+ хвилин лише двічі (Бельгія закрила гру, 3:1; та ще одні забили гол престижу, 5:1), самі ж декілька разів витягували матчі

А тепер декілька разів переваріть останній абзац. Вже? Тоді тримайтесь ще раз: Вельс, попри таку відчутну здатність триматись та забирати ігри в клатчі, виконав лише 24 (!) заміни у відборі!
Чому 24 зі знаком оклику? Це НАЙМЕНШИЙ показник серед усіх учасників європейського відбору! У середньому збірна в Європі робила 40.91 заміну, валлійці - лише 24!

Тепер ви маєте краще уявлення про Вельс. Його певен має і тренерський штаб збірної, тоже хвилюватись варто, лише за наш тонус. Нам дуже не бажано помирати в останні 30+ хвилин, як це часто з нами буває, бо останні 30+ хвилин це щось типу Dame Time (привіт, фанам NBA) для Бейла та ко.