31 травня 2022 21:07
1

"Маленькі діти кажуть: "Я мрію про те, щоб війна закінчилася". Зінченко розплакався на прес-конференції перед матчем із Шотландією

Півзахисник збірної України та "Манчестер Сіті" Олександр Зінченко відвідав прес-конференцію перед завтрашнім матчем плей-офф кваліфікації на ЧС-2022 із Шотландією.


- Як ви почуваєтеся перед завтрашнім матчем?

- Я хотів би подякувати Шотландській асоціації футболу, всьому тренерському штабу їхньої збірної та гравцям за всю підтримку та допомогу, яку вони надали українському народу. Я розмовляв з декількома гравцями збірної Шотландії, та дуже вдячний за підтримку!

Про настрій на гру хочу сказати, що він бойовий. Кожен із футболістів розуміє ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день у нашій країні. Тому хочу всіх запевнити, що завтра кожен із нас віддаватиметься не на 100, а на усі 200%.

- Завтра перед матчем шотландським уболівальникам видаватимуть листівки зі словами українського гімну, щоб вони разом із нашими його співали. Як сприймаєте таку ініціативу?

- Дуже добре. Як я вже сказав, я дякую всій Шотландії за підтримку нашої країни. Ми маємо бути разом у цій ситуації, маємо перемогти російську агресію і зупинити цю війну.

- Як особисто Ви почуваєтеся перед матчем? І як Ви почували себе весь цей час з початку російської агресії?

– Це неможливо передати словами. Якщо ви запитаєте будь-якого українця, відповідь буде такою самою. Не можна зрозуміти наші емоції, якщо не перебуваєш у цій ситуації. Війна в Україні – неприпустима, це неможливо. Ми маємо зупинити цю агресію, перемогти, адже Україна – країна свободи, яка ніколи не здається.


Ми маємо всі разом перемогти зло, адже сьогодні ця агресія спрямована проти України, а завтра на нашому місці може бути хтось інший. Це не можна залишати просто так. Мій емоційний стан добрий.

- Коли почалася війна, чи хотіли Ви одразу поїхати в Україну, чи вважали, що можете залишитись у Манчестері і звідти допомагати своїй країні?

- Я в цьому житті тримав зброю в руках кілька разів, і думаю, що буду кориснійший своїй країні, залишаючись в Англії. Допомагаючи звідси військовим чи з різними гуманітарними питаннями, ведучи свій інстаграм та даючи інтерв'ю. Моя місія – показати усьому світу правду, щоб усі знали, що відбувається в Україні. І в цьому я солідарний із тим, що сказав легендарний український футболіст Андрій Шевченко.

- Наскільки цей матч буде особливим для збірної та всієї країни? Наскільки багато він важить для всіх? Ми пам'ятаємо, як рік тому Україна обіграла тут Швецію та подарувала всім свято. Чи можемо його повторити?

– У кожного з українців є головна мрія – зупинити війну. Я багато розмовляв із різними людьми з різних країн. (крізь сльози) Я розмовляв із маленькими дітьми з України, які нічого не розуміють, але кажуть одне: "Я мрію, щоб війна закінчилася".

Якщо говорити про футбол, то у нас також є своя мрія – поїхати на чемпіонат світу. Подарувати ці емоції українцям у цей непростий час, бо вони цього заслуговують.


- Багато українців, які збиралися поїхати на матч, на жаль, не зможуть цього зробити...


- Ми розуміємо, що не так багато вболівальників зможе приїхати та підтримати нас. Але я впевнений, що в Україні цей матч дивитимуться всі, хто зможе знайти таку можливість. Ми завтра відчуватимемо їхню підтримку на всі 100%. Знаєте, ми можемо багато говорити, але нам треба все показати на полі. Завтра ми постараємося зробити наших уболівальників щасливими та гордими.

Навіть тут напортачили. "Швеція перемогла Україну"... Виправте негайно!