24 травня 2022 16:15

Анатолій Коньков - про кримські клуби: "В УЄФА говорили: "Ви начебто свої. Спробуйте розібратися між собою"

Колишній президент ФФУ (нині УАФ) Анатолій Коньков розповів про кримські клуби на початку анексії Криму Росією.


– Як вирішувалося питання щодо кримських клубів? Адже вже йшла анексія Криму РФ, а представники автономії дограли чемпіонат України.

– Ми все робили для того, щоб утримати «Таврію», «Севастополь» та «Титан» (Армянськ). Була розмова із президентом Федерації футболу Криму. Він нам сказав, що вони виходять зі складу України і заявлятимуть свої клуби до чемпіонату Росії. Як ми мали на це реагувати? Що могли зробити? Зверталися з листами до УЄФА та ФІФА.

З одного боку, вони запевняли нас, що не дозволять кримським клубам грати у чемпіонаті Росії. З іншого, казали, що ви начебто свої. Спробуйте розібратись між собою самі.

– Із президентом РФС Миколою Товстих спілкувалися?

– І з Миколою Товстих, і з В'ячеславом Колосковим говорив. Але вони нічого не знали. Грали у політику. Їм спускали команди згори. І вони брали під козирок. Все закінчилося тим, що виконком Російського футбольного союзу включив до однієї із зон другої ліги три наші команди. Вони провели кілька ігор, порушивши статут ФІФА. Краще б цього не робили. Розпустили б одразу команди і все. А так мучили і себе, і людей.

– Як вдалося дограти весняні матчі чемпіонату України 2013/14 у Криму?

– Дограли лише за рахунок особистих контактів.

– Як вдалося врятувати клуби зі східної частини України?

– Із «Шахтарем» взагалі не було жодних проблем. Люди там швидко зрозуміли, що відбувається на сході країни і чим це може закінчитися для команди.

Із «Зорею» було складніше. Вони заартачились. Але ми впоралися. Врятували цю команду для українського футболу. Щодо клубів першої та другої ліг, то деякі з них ми втратили. «Шахтар» (Свердловськ) одразу відпав. Алчевська «Сталь» якийсь час ще грала у нас, але потім потихеньку пішла. Нині там гола земля, – сказав Коньков.

Коньков був президентом УАФ у 2012-2015 роках.


Фото - УАФ