19 травня 2022 10:26

Володимир ШАРАН: "У спарингах з "Емполі" та "Рієкою" визначався найближчий резерв"

Збірна України провела третій спаринг під час підготовки до матчу відбору на ЧС-2022 проти Шотландії. Суперником "синьо-жовтих" виступила хорватська "Рієка" (1:1). Проаналізувати гру нашої національної команди Footboom попросив екс-гравця збірної України, відомого тренера Володимира Шарана.


"Грати по 30 хвилин - це неправильно"

– Коли ми на зборах грали заключні спаринги, то намагалися дати можливість хлопцям зіграти по 90 хвилин, щоб отримати повну інформацію про їхній стан, – зазначив Шаран. - Ті ж цілі переслідував і Олександр Петраков, який на матч із "Рієкою" виставив інший склад, ніж на вчорашній поєдинок із "Емполі". Грати по 30 хвилин це неправильно.

- Який із складів найближчий до оптимального?

- В "основі" однозначно гратимуть легіонери, які незабаром під'їдуть до розташування збірної України. А в спарингах з "Емполі" та "Рієкою", які вийшли якісними та справді інформативними, визначалися футболісти для найближчого резерву на поєдинок із Шотландією. Петракову важливо було визначити, хто реально зможе, за потреби, посилити гру у відбірному матчі ЧС-2022, і на кого можна розраховувати у наступних зустрічах Ліги націй.

"Самі розуміють, що є резервом"


- Судячи з матчів з "Емполі" та "Рієкою" можна назвати тих, хто може бути включений у заявку на гру з шотландцями?

- Хлопці у контрольних поєдинках виступали на різних позиціях, Довбик та Бесєдін грали після тривалої відсутності через травми, тому переходити на особи я не буду. Ті ж Сікан та Сирота грали ліворуч, і це було зроблено для того, щоби просто дати їм зіграти. Думаю, зі складу у матчі з "Рієкою" у заявку збірної України потрапить максимум чотири-п'ять виконавців. Вони розуміють, що є резервом.

- Результат спарингів з "Емполі" та "Рієкою" мав значення?

- Нашій команді, звісно ж, хотілося виграти. Але нічого страшного, що з "Рієкою" все завершилося нічиєю. "Рієка", до речі, як і "Емполі", виявилася добротною командою, яка зуміла створити проблеми збірної України.

"Це дзвіночок..."


- Більше за інших помилявся Бондар, вам так не здалося?

- Футболісти "Шахтаря" та "Динамо" проводили благодійні матчі та сказати, що хтось із цих команд не готовий, неправильно. Повторюся, не хочу переходити на особистості. Тривожить те, що збірна України пропускає у кожному поєдинку. Це дзвіночок… Найпроблемніша зона нашої національної команди – центр оборони. Альтернативи парі центрбеків Забарний – Матвієнко немає.

- В атаці у збірної України все гаразд?

– Основну увагу нашій команді необхідно сконцентрувати на обороні. Це не означає, що нам потрібно закритися, але зіграність у захисті дуже важлива. Щодо атаки, то за наявності Яремчука та Ярмоленка, думаю, особливо переживати не варто. Для Ярмоленка, щоправда, важливо, у яких кондиціях він підійде до гри із Шотландією. Інші наші легіонери в тонусі.

"Розкрити карти не страшно"

- У нашої національної команди можуть бути ще два спаринги, один з яких – з африканською командою. Наскільки ці матчі є доречними за 5-7 днів до зустрічі з шотландцями?

- Якщо вдасться зіграти бодай один контрольний матч після приїзду всіх легіонерів, то це буде просто супер. Потрібно згадати, як грати один з одним, налагодити колишні зв'язки, адже національна команда вже давно не грала у бойовому складі – місяців п'ять-шість. У майбутньому спарингу необхідно зіграти "основою", нехай, таким чином, ми розкриємо всі карти - не страшно.

- Як зараз оціните шанси збірної України на успіх у протистоянні із Шотландією?

- Треба бути оптимістом. Думаю, що шанси – 50 на 50. Якби ми дограли сезон, то я вважав би нашу національну команду фаворитом. Але зараз ігрових кондицій українським футболістам не вистачає, та й психологічно у зв'язку з війною хлопцям важко. З іншого боку, це має підштовхнути збірну України, змусити викластися на повну і здобути перемогу. Це і є головним стимулом.

Олег Семенченко