17 травня 2022 18:47

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Шотландці в тонусі, але у збірної України не менше шансів на успіх"

Збірна України продовжує серію товариських ігор. Підопічні Олександра Петракова зіграють проти італійського «Емполі», а через день – з хорватською «Рієкою». Всі ці зустрічі направлені на підготовку до півфіналу відбору ЧС-2022 проти збірної Шотландії. Про перспективи «Синьо-жовтих» у цьому протистоянні сайту bookmaker-ratings.com.ua розповів колишній півзахисник національної команди Сергій Ковалець.


— Сергію Івановичу, які ваші враження від першого матчу збірної України, нехай вона грала і не в оптимальному складі?

— Перед збірною України стоїть складне завдання виходу на чемпіонат світу. Нас чекає як мінімум один, а то і два виїзні матчі. До того ж і психологічно нашим хлопцям буде непросто, оскільки в Україні йде війна. Але я впевнений, що «Синьо-жовті» горять бажанням порадувати своїх земляків перемогою у такий нелегкий час.

А що стосується поєдинку проти «Боруссії», то мені здалося, що суперник не мав позамежної мотивації. Проте для збірної України важливо грати. Непогано зарекомендували себе дебютанти, було видно бажання всієї команди, і важливо, що здобуто позитивний результат. Тренерський штаб отримав достатньо підґрунтя для аналізу.

— Попереду у «Синьо-жовтих» намічено ще чотири спаринги. Чи достатньо для того, щоб до матчу проти Шотландії підійти у всеозброєнні?

— Це покаже лише результат офіційної гри. По грі з «Боруссією» було видно, що команда згуртована як ніколи. Тим паче, що наші легіонери (Ярмоленко, Малиновський, Зінченко, Миколенко) сказали, що їм не потрібен відпочинок, вони одразу хочуть поринути у робочий процес національної команди. Це є великий плюс для колективу.

Звичайно, було б набагато краще зіграти пару спарингів зі збірними, але зараз це неможливо через те, що деякі клубні європейські чемпіонати ще тривають.

Але навіть такі поєдинки, як з «Емполі» та «Рієкою», дуже важливі, оскільки в цих спарингах є можливість награти зв’язки, відчути один одного, адже збірна не збиралася вже пів року. До того ж було перервано і чемпіонат країни, тому добре, що наставники збірної мають практично місяць на підготовку до гри з Шотландією.

— Але у повному складі наша команда попрацює лише один тиждень…

— Важливо, що наші легіонери при справі. Так, хтось виступає менше, хтось більше, але хлопці у тренувальному та ігровому тонусі.

Зрозуміло, що збірна — це інший рівень. Але я впевнений, що проблем із зіграністю у команди не повинно бути, адже склад нашої збірної зберігся, що був і восени. Втім, дуже важливо, щоб всі хлопці підійшли до поєдинку в Глазго здоровими, без травм.

— З огляду на те, що внутрішні змагання зараз зупинені, це зменшує наші шанси на успіх у протистоянні із шотландцями?

— Звичайно, це не додає позитиву. У верхній частині турнірної таблиці ми мали інтригу, і від цього футболісти вигравали в плані свого професійного зростання. Взимку команди посилилися, провели плідні збори, але війна сплутала усі карти не лише у футболі, а й у житті кожного українця.

— У чому може бути наш головний козир у грі в Глазго 1-го червня?

— Це віра у себе, мотивація. Валерій Лобановський любив говорити, що мотивація завжди має бути вищою, ніж у суперника.

Так, ми розуміємо наші проблеми. Шотландці в тонусі, гратимуть удома, за своїх уболівальників, проте збірна України вже не раз доводила, що нездійсненних завдань не існує. І навіть у такій складній ситуації у нас не менше шансів на успіх, ніж у збірної Шотландії.