16 травня 2022 23:08

Генсек ООН умовляє Захід послабити санкції проти РФ в обмін на українське зерно

Фото - ua.depositphotos.com


За інформацією журналістів, Антоніу Гутерріш пропонує західним країнам дозволити експорт калійних добрив із Росії та Білорусі, щоб РФ розблокувала порти України.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш веде переговори щодо послаблення західних санкцій щодо експорту калійних добрив із РФ та Білорусі в обмін на розблокування російською стороною українських портів у Чорному морі, щоб Україна могла продавати своє зерно за кордон. Про це повідомляє видання Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, знайомих із цим процесом.


За даними видання, Гутерріш звернувся до Москви з проханням дозволити деякі поставки українського зерна в обмін на полегшення експорту калійних добрив із РФ та Білорусі, проте РФ на даний момент не веде "серйозних переговорів щодо цієї угоди". У той же час Туреччина висловила готовність брати участь у цій угоді шляхом розмінування Чорного моря та контролю за судноплавством у регіоні.


Журналісти зазначають, що РФ та Білорусь є головними постачальниками калійних добрив, які сприяють гарному врожаю у різних регіонах світу. На даний момент експорт цієї продукції заборонено у зв'язку із санкціями країн Заходу. Крім цього, введені обмеження заблокували Росії доступ до іноземної валюти, тому можлива угода "підніме настрій двом країнам", йдеться у матеріалі.

Представництва РФ та України при ООН, а також посольство Туреччини у Вашингтоні відмовилися коментувати інформацію журналістів.


Нагадаємо, за оцінками ООН, більш ніж одна п'ята населення Землі — до 1,7 млрд людей — зіткнуться з голодом і злиднями внаслідок повномасштабної війни РФ проти України та пов'язаного з нею блокування експорту продовольства з цих країн.