14 квітня 2022 19:42

США ведуть переговори про поставки Україні важких дронів MQ-9, які можуть змінити хід у війні

Фото - ua.depositphotos.com


Україна веде переговори щодо закупівлі важких ударних безпілотників американського виробництва, які можуть змінити баланс у російсько-українській війні, пише Forbes.


Минулого тижня українські посадовці зустрілися у Вашингтоні з General Atomics, каліфорнійським виробником військових безпілотників, зокрема MQ-9 Reaper, основним розвідувально-ударним БПЛА ВПС США.

Очевидно, що такі переговори між Україною та американським оборонним підрядником відбулися з зеленим світлом з боку адміністрації Байдена.

«Зараз у нас є літаки, готові до негайної передачі, – сказав представник General Atomics Марк Брінклі. – За підтримки уряду США ці літаки можуть опинитися в руках українських військових льотчиків за лічені дні”.

General Atomics вже має досвід швидкої доставки MQ-9 в інші країни. «У минулому ми працювали з урядом США над відправкою MQ-9 Reapers до країни-партнера менш ніж за 30 днів», – сказав Брінклі.

Адміністрація Байдена вже планує постачати Україні сучасніше озброєння, повідомляє Washington Post. Стурбовані тим, що важке озброєння, таке як танки та реактивні винищувачі, може призвести до ескалації конфлікту, США надали Україні легше озброєння, таке як переносні протитанкові ракети Javelin та зенітні ракети Stinger, а також невеликі 3-кілограмові дрони-камікадзе Switchblade.

MQ-9 був би зовсім іншим звіром. Найімовірніший кандидат – модель Reaper MQ-9, який поряд із більш раннім MQ-1 Predator був основою операцій американських військових безпілотників понад 20 років.

MQ-9 може радикально змінити хід війни, де безпілотники стали одним із найруйнівніших видів зброї України проти російських бронетанкових колон. Несподіваною зіркою в Україні став турецький ТВ-2 Bayraktar.

Оснащені ракетами з лазерним наведенням, ТБ-2 знищили сотні російських танків, артилерійських гармат і зенітних знарядь. Незважаючи на значні інвестиції росії в протиповітряну оборону, російські винищувачі та засоби ППО виявилися напрочуд неефективними проти українських БПЛА.

Але MQ-9 ще крутіший за Bayraktar. Він має розмах крила 66 футів порівняно з 39 футами у ТБ-2. MQ-9 важить близько 11 000 фунтів, повністю завантажений паливом та озброєнням, порівняно з 1400 фунтами для ТБ-2. Reaper вдвічі швидший, зі швидкістю близько 300 миль на годину проти близько 135 миль на годину у ТБ-2.

Найважливішою є дальність польоту MQ-9: до 1200 миль для базової моделі та 1600 миль для версії ER (зі збільшеною дальністю польоту) порівняно з 93 милями для TB-2. Турецькому безпілотнику доведеться діяти досить близько до лінії фронту на сході та півдні України, що робить його більш вразливим для російських повітряних та ракетних ударів по аеродромах.

Але MQ-9 має дальність дії з більш безпечних баз на заході України.

General Atomics стверджує, що Україна виграла б від досконаліших американських безпілотників. «Вони б значно розширили можливості ISR [розвідки, спостереження та рекогносціювання] всіх збройних сил і забезпечили б дуже смертоносні ударні можливості, які не можуть бути забезпечені меншими бойовими БПЛА», – сказав Брінклі.

Але у ТБ-2 є одна велика перевага перед MQ-9: він набагато дешевший. TB-2 коштує від $1 до $2 млн, а MQ-9 оцінюється в 32 млн за штуку. Це велика перевага для невеликих країн, таких як Азербайджан, який використовував ТБ-2 для знищення вірменської бронетехніки на Нагірно-Карабахській війні 2020 року. Але якщо США готові допомогти фінансово з наданням цих безпілотників Україні, то її можливості в розв'язаній росією війні значно зростають.