6 квітня 2022 16:14

Китай: Загибель мирних жителів в Україні викликає тривогу, але правда має бути встановлена

Поки що китайський уряд відмовляється засудити Росію за вторгнення в Україну. Можливо, не дивно, зважаючи на тісні стосунки між Сі Цзіньпіном та Володимиром Путіним, які не змінилися навіть після зображень та повідомлень про масову загибель мирних жителів в українському місті Буча. Про це пише Sky News.

Представник міністерства закордонних справ Чжао Ліцзянь заявив, що ці повідомлення (про загибель мирних жителів в Україні, - прим.) "викликають глибоку тривогу", але "правда і причина інциденту мають бути перевірені".

"Всі сторони повинні виявляти стриманість і уникати необґрунтованих звинувачень до того, як буде зроблено висновок щодо розслідування", - сказав він, відмовляючись покладати вину на РФ.

Китай відмовився критикувати Росію, але заявив, що підтримує припинення конфлікту та надання допомоги громадянському населенню.

Китайські державні ЗМІ значною мірою створили промосковський наратив, який включав повторення російської дезінформації. Але є деякі ознаки, що думки китайських цивільних осіб розділилися.

Хештег "Китай заявляє, що інцидент зі смертю в Бучі має бути ретельно розслідуваний" став популярною темою у китайській соціальній мережі Weibo, і деякі користувачі соціальних мереж вимагали притягти Росію до відповідальності.